Vliegbasis VS op Okinawa verhuist

De Japanse en Amerikaanse regeringen hebben vandaag overeenstemming bereikt over het inlossen van een negen jaar oude belofte. Onderwerp van de onderhandelingen was een helikopterbasis van het Amerikaanse korps mariniers midden in een stad op het eiland Okinawa.

Uiterlijk in 2003 zou de helikopterbasis Futenma worden teruggegeven aan de lokale bevolking, zo kondigde toenmalig premier Hashimoto in 1996 aan. Maar in 2003 gebeurde er niets en bleven de helikopters vliegen. Ook toen vorig jaar een grote transporthelikopter neerstortte op een universiteit naast de basis werd er geen actie ondernomen, behalve dat de bevolking weer de straat op ging na het zoveelste ongeluk in een lange rij.

De verplaatsing van de basis begon een etterende zweer te worden in de Japans-Amerikaanse relaties. Noch de Amerikanen, noch de Japanners willen dat de mariniers uit Japan verdwijnen. Vooral de Amerikanen krijgen de wind van voren als er een ongeluk gebeurt, terwijl ze voor hun locatie afhankelijk zijn van wat de Japanse regering biedt. ,,Er was een gevoel van nood dat het uitblijven van een akkoord [..] serieuze schade aan de relaties zou toebrengen'', zei de Japanse minister Nobutaka Machimura (Buitenlandse Zaken) vandaag.

Al die jaren deed de Japanse regering halfslachtige pogingen een nieuwe basis op zee te bouwen. Uitwijken naar zee werd nodig geacht omdat het eiland zelf al 20 procent van zijn grondgebied aan het Amerikaanse leger afstaat. De lokale bevolking en internationale milieugroeperingen protesteerden echter fel tegen dat plan omdat het grote schade zou toebrengen aan het koraalrif voor de kust, waar zeldzame zeekoeien wonen. De activiteiten kwamen in negen jaar tijd nooit verder dan wat onderzoek naar de bodemgesteldheid.

De twee landen zijn nu overeengekomen dat de helikopterbasis verhuist naar een bestaande Amerikaanse basis op Okinawa waar een landingsbaan zal worden aangelegd. Deze landingsbaan zal half in zee worden gebouwd, waarvoor land zal worden gewonnen. De basis ligt in de baai waar oorspronkelijk midden in zee een nieuwe basis zou worden gebouwd. Er zal dus nog altijd koraalrif verdwijnen.