Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over de Eendenkooi Bakkerswaal in Lekkerkerk - een proefstation voor de vogelgriep - waar specialisten uitstrijkjes maken bij trekvogels die geanalyseerd worden door de Erasmus Universiteit. Verder aandacht voor de twee jaar durende campagne van de Novib tegen geweld op scholen. Gastdocenten gaan op scholen les geven met beelden van geweld uit Zuid-Afrika. Ook aandacht voor de televisie-actie voor de hulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan. Ned.2, 18.20-18.50u.

Televisieactie Pakistan. Hulpactie voor de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan met als rode draad de benefiet hockeywedstrijd van het Nederlands herenelftal tegen een elftal met Pakistani en Indiërs. De uitzending komt grotendeels vanaf het terrein van Hockeyclub Rotterdam. In een mobiele studio aan de rand van het hockeyveld ontvangt centrale presentator Maartje van Weegen diverse gasten en praat met ooggetuigen, hulpverleners en journalisten die in het rampgebied zijn geweest. Ook is er live contact met NOS-correspondent Step Vaessen, die momenteel in het rampgebied verblijft. Anita Witzier ontvangt in het clubhuis van HC Rotterdam mensen die donaties geven. Via een telefoonnummer kan men geld storten op de rekening van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). Tijdens de rust van de hockeywedstrijd treedt de zanger Lee Towers op. Om 23.00 uur komt Maartje van Weegen terug voor een voorlopige eindstand van de opbrengst. De inzamelingsactie wordt ondersteund door de commerciële zenders RTL4, SBS en Talpa, die aandacht besteden aan de tv-uitzending. Ned.2, 20.00-22.20u. & 23.00-23.10u.

Netwerk. Onder meer een nieuwe bijdrage in een serie videodagboeken van Bagdad-blogger Salam Pax over de ontwikkelingen in zijn land. Ditmaal aandacht voor de slachtoffers van Saddam Hussein, die terechtstaat voor misdaden tegen zijn eigen bevolking. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Verslag van de hulpactie op de televisie voor de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan en India en een reportage uit Amerika over demonstraties tegen de oorlog in Irak na de tweeduizendste gedode Amerikaanse militair. Ook een gesprek met een voormalig soldate over martelingen door het Amerikaanse leger. Ned.3, 22.29-22.59u.

DOCUMENTAIRE

Terug op de werkvloer: Hoe staat het er voor. Wat is er terechtgekomen van de destijds voorgenomen veranderingen in het vogelpark Avifauna. Martin van der Valk, die op zijn twintigste z'n eerste restaurant opende, heeft inmiddels zijn imperium uitgebreid met een hotel, reisbureau, de Scheveningse pier en een rederij. Ned.3, 20.25-20.55u.

Hoge bomen: Steve Stevaert, de politicus. Portret van de Belgische politicus van het Sociaal Progressief Alternatief (SP.A) Steve Stevaert, die bekendstaat als iemand die de media bespeelt. Sinds 1 juni is hij gouverneur van de provincie Limburg. België 2 (Canvas), 20.45-21.40u.

Ein Kaiserin für Japan. Japan is trots op zijn eeuwenoude traditie van de monarchie. Nu kroonprins Naruhito en prinses Masako niet hebben kunnen zorgen voor een mannelijke troonopvolger, vrezen traditionalisten voor de Japanse kroon. De vraag of prinses Aiko in aanmerking kan komen voor troonopvolging verdeelt Japan in twee kampen. ARD, 21.45-22.30u.

Timewatch: Julius Caesar's greatest battle. Over Caesars acht jaar durende strijd in Frankrijk, die een miljoen mensen het leven kostte en 800 steden in puin legde. In 52 v. Chr. komt het bij Alesia tot een van de grootste confrontaties uit de geschiedenis van de oorlogvoering tussen de keizer en de Galliërs. BBC2, 22.00-23.00u.

PRAATPROGRAMMA

De wereld draait door. Gesprekken met de deejays Armin van Buuren, 100% Isis en Ferry Corsten over het Amsterdam Dance Event, over hoe ze fit blijven en het volhouden. Verder misdaadjournalist John van den Heuvel en zijn assistent Simon Vuyck over hun televisieprogramma, Bureau Misdaad en scheidsrechter Mario van der Ende over zijn boek Gebroken doelpalen. Ned.3, 20.25-20.55u.

KUNST

Het uur van de wolf: Jan Schoonhoven. Portret van kunstenaar en ambtenaar Jan Schoonhoven (1914-1994) uit Delft, die in zijn leven vergeleken werd met Vermeer en Mondriaan. Zijn mysterieuze, witte reliëfs gemaakt van karton en papiermarché worden nu voor tonnen geveild bij Sotheby's en Christie's. Schoonhoven leefde als een sobere en bescheiden PTT-ambtenaar. In de film gaat kunstenaar en vriend Jan Henderikse op zoek naar een uit het postkantoor in Delft verdwenen kunstwerk. Gaandeweg ontstaat in het portret, gemaakt door Sherman De Jesus, een beeld van Schoonhovens leven, persoonlijkheid en betekenis van zijn werk. Ned.3, 20.55-22.00u.

AMUSEMENT

De afvallers: De finale. Laatste uitzending van een serie reportages waarin vier families een afvalrace tegen hun overtollige kilo's aangaan. SBS6, 21.25-22.30u.