Televisie Film van de dag

Lamerica (Gianni Amelio, 1994, It/Fr). De Italiaanse cineast Gianni Amelio nam de fakkel van een eerdere generatie, neorealistische regisseurs over. Zijn meest bekende film, Il ladro di bambini (1992), verwijst naar Vittorio de Sica's Ladri di biciclette (Fietsendieven) uit 1948. Ook Lamerica bevat de kenmerkende neorealistische combinatie van documentaire beelden en sentiment. Twee Italianen reizen naar Albanië om daar een schoenfabriekje op te zetten zodat ze wat geld kunnen verdienen aan het postcommunistische land dat schoorvoetend kapitalistische impulsen toelaat. Daarvoor hebben ze een Albanese nepdirecteur nodig als stroman. Als die zoekraakt, volgt een reis door Albanië waarin we kennis maken met het achterland, vol treurnis en onmenselijke armoede. Geen wonder dat veel Albanezen naar Italië willen, het denkbeeldige `Amerika' van een eerdere generatie (Italiaanse) immigranten. Met Enrico Lo Verso, die ook in Il ladro di bambini speelde. Duits nagesynchroniseerd.

Arte, 22.40-0.30u.