SGR mag winst onderbrengen op de Antillen

De Stichting Garantiefonds Reisgelden mag een belastingbesparende constructie via de Nederlandse Antillen toepassen. Dat heeft de Hoge Raad bepaald in een deze week bekend gemaakte beslissing.

De stichting biedt reizigers bescherming tegen het faillissement van aangesloten reisorganisaties. Zij maakt sinds 1993 gebruik van een eigen NV op Willemstad in Curaçao, om een deel van de winst die de stichting maakt buiten de greep van de Nederlandse fiscus te houden. De staatssecretaris van Financiën accepteerde dat niet omdat het zijns inziens louter om een fiscale schijnbeweging gaat. De Hoge Raad vindt de opzet wel reëel waardoor de stichting de op deze manier bespaarde 11,3 miljoen euro aan belastinggeld mag houden.

De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) heeft in de loop van de jaren een vermogen van ruim 60 miljoen euro opgebouwd uit bijdragen die reizigers tot april 1999 bij elke boeking moesten betalen. Sindsdien stijgt het vermogen door beleggingen met jaarlijks enkele miljoenen euro's. Nu de belastingbesparing in hoogste instantie is geaccepteerd, wordt het vermogen in één klap bijna 20 procent groter. Van de bij de stichting aangesloten 1000 reisorganisaties raakten er in 2004 tien in financiële problemen. De gedupeerde reizigers kregen de veroorzaakte schade vergoed wat het totaal aan sinds de oprichting in 1982 uitgekeerde bedragen op ruim 12,5 miljoen euro bracht. De SGR is ruimschoots op zwaar weer voorbereid. Als er komend jaar in één keer vijf keer zo veel faillissementen in de reisbranche optreden als in de afgelopen twintig jaren samen, blijft er nog geen reiziger gedupeerd achter. Meer dan de helft van de bezittingen van de SGR is buiten bereik van de Nederlandse fiscus ondergebracht in de dochtermaatschappij BIC NV in Willemstad. Na de uitspraak van de Hoge Raad moet de Nederlandse belastingdienst zich tevreden stellen met een jaarlijkse belastingopbrengst van ongeveer een kwart miljoen euro.

De bijdrage die reizigers nu per boeking betalen, is bestemd voor de Stichting Calamiteitenfonds Reizen (SCR). Die betaalt de evacuatie van vakantiegangers bij rampen zoals de tsunami of orkaan Wilma. Deze stichting is op een afstandje niet van de SGR te onderscheiden, maar staat er formeel geheel los van. De SCR profiteert dan ook niet van de belastingbesparing die de SGR heeft binnengehaald. Het calamiteitenfonds is met een vermogen van ruim elf miljoen euro overigens evenmin armlastig. Daarom vermindert het fonds de verplichte bijdrage per boeking in 2006 van 3.40 euro naar 2,50 euro.