Rus erkent moord na vliegramp

Op de eerste dag van zijn proces in het Zwitserse Zürich heeft de Russische architect Vitali Kalojev gezegd te erkennen dat hij in februari vorig jaar een Zwitserse luchtverkeersleider heeft doodgestoken. Maar hij voegde daaraan toe zich die daad zelf niet te kunnen herinneren.

Kalojev verloor in 2002 zijn vrouw en twee dochters bij een vliegramp bij het Bodenmeer - een botsing in de lucht tussen een vrachtvliegtuig van DHL en een passagiersvliegtuig van de Russische luchtvaartmaatschappij Bashkirian Airlines. Bij de botsing, die werd veroorzaakt door fouten van de luchtverkeersleiding in Zürich, kwamen 69 mensen om, in meerderheid Russische kinderen. Kalojev, die indertijd in Barcelona werkte, haastte zich na de ramp naar de plek van het ongeluk en vond daar zelf de lichamen van zijn verwanten.

In februari vorig jaar zocht Kalojev de Zwitserse luchtverkeersleider op, die dienst had gehad op de avond van de ramp en die hij verantwoordelijk hield voor het ongeluk. Naar eigen zeggen wilde hij hem foto's van zijn omgekomen familieleden laten zien. Door een ongelukkige beweging van de Zwitser vielen de foto's in de sneeuw. Daarop had Kalojev een mes getrokken en toegestoken. Hij zei gisteren niet de bedoeling te hebben gehad de man te doden en zich niets meer te herinneren.

Volgens een psychiatrisch rapport is de 48-jarige Kalojev verminderd toerekeningsvatbaar. Zijn verdedigers voerden gisteren aan dat hij door het verlies van zijn vrouw en dochters geestelijk geruïneerd is. Hij wordt vastgehouden in een ziekenboeg van de gevangenis, omdat er gevaar voor zelfmoord zou bestaan. De openbare aanklager eiste gisteren twaalf jaar gevangenisstraf.

Het proces heeft in Rusland, vooral de regio Noord-Ossetië, waar Kalojev vandaan komt, veel belangstelling gewekt. De president van Noord-Ossetië is naar Zürich gekomen om met een regeringsledelegatie het proces bij te wonen. In Moskou eisten betogers bij de Zwitserse ambassade op berechting van de Zwitserse luchtverkeersleiding.