Poging omzeilen Wfd

Op 1 januari moet hij ingaan, de Wfd. De Wet financiële dienstverlening die strenger zal toezien op de markt van assurantietussenpersonen, hypotheekverstrekkers en andere financieel adviseurs. Iedere adviseur zal voortaan een vergunning moeten krijgen van toezichthouder AFM, en ook transparanter moeten worden over commissies en banden met de grote verzekeringsconcerns en banken.

Niet alle tussenpersonen zijn gelukkig met de nieuwe wet. De 69-jarige Klaas Hilberink uit Ede, al 45 jaar financieel adviseur vindt de Wfd ,,veel te kostbaar en waanzinnig''. Hij heeft daarom het bedrijf Decision Assistance (DA) opgezet waarmee hij de wet denkt te kunnen omzeilen. DA zal klanten voortaan alleen adviseren bij welke intermediair hij wel of geen financieel product moet aanschaffen. DA zal zelf niet actief verkopen. Hilberink wil er een landelijke keten mee opzetten, en zegt ,,duizend potentiële positieve reacties'' te hebben gekregen. De AFM laat weten ook het nieuwe bedrijf van Hilberink aan de Wfd te toetsen.