Oorlog in Irak `een vergissing'

Een meerderheid van de Amerikanen beschouwt de oorlog in Irak als ,,een vergissing''. Dat blijkt uit een opiniepeiling in opdracht van de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal. Vorig jaar september vond nog 43 procent van de bevolking de oorlog een misser. Dat is nu gestegen tot 53 procent.

Dit nieuws kwam op dezelfde dag waarop gisteren de mijlpaal van 2.000 gedode Amerikaanse militairen in Irak werd bereikt. Het 2.000ste slachtoffer was de 34-jarige sergeant George Alexander uit Texas, die overleed aan de verwondingen die hij bij een aanslag in Samarra op 17 oktober had opgelopen. Sinds de invasie in Irak tweeënhalf jaar geleden zijn meer dan 15.000 Amerikaanse soldaten in de strijd gewond geraakt.

Groot-Brittannië verloor 97 soldaten in Irak. Andere landen, waaronder Nederland, betreurden in totaal 94 doden.

Het aantal Amerikaanse doden in Irak blijft voorlopig ver achter bij het aantal Amerikaanse slachtoffers tijdens de Korea-oorlog en de Vietnam-oorlog. In Korea kwamen 54.000 Amerikaanse soldaten om. In Vietnam lieten 58.000 militairen uit de VS het leven.

Het aantal Iraakse slachtoffers wordt minder goed bijgehouden. Schattingen van het aantal doden lopen uiteen van 27.000 tot 100.000. De meeste ramingen liggen rond de 30.000.

De Verenigde Staten stonden op verschillende manieren stil bij de mijlpaal van 2.000 dode Amerikaanse militairen in Irak. President George Bush waarschuwde dat ,,deze oorlog meer offers, meer tijd en meer vastbeslotenheid'' zal vergen. ,,De terroristen zijn de meest meedogenloze vijand die we ooit hebben gehad.'' Met zijn uitspraken maakte hij nog eens duidelijk dat de Amerikaanse regering niet peinst over een snel vertrek uit Irak en ook niet in een snelle zege gelooft. De Amerikaanse Senaat nam gisteren een minuut stilte in acht om de 2.000 dode militairen te herdenken.

Tegenstanders van de oorlog herdenken de 2.000 slachtoffers vandaag met demonstraties. Dat gebeurt op meer dan 300 plaatsen in Amerika, van Time Square in New York tot het grasveld voor het oude regeringsgebouw in Hawaii. Er wordt gebeden, er worden kaarsen aangestoken en er worden protestliederen gezongen.

De vredesactiviste Cindy Sheehan die haar 24-jarige zoon in Irak verloor, leidt een actie bij het Witte Huis in Washington. Vier nachten achter elkaar zullen zij en haar mede-demonstranten symbolisch sterven uit protest tegen de oorlog in Irak.

Sheehan hoopt dat er 2.000 mensen aan de nachtwake meedoen. Elk van hen krijgt een polsbandje met de naam van een gevallen soldaat. ,,Tweeduizend families zijn voor niets vernietigd'', zei de vredesactiviste. ,,Genoeg is genoeg. Het doden moet ooit stoppen.