North Sea Jazz in Ahoy' niet groter

Het North Sea Jazz Festival, dat volgend jaar juli voor het eerst in het Rotterdamse Ahoy' plaatsvindt, wordt ruimer van opzet met bredere doorgangen en meer zitplaatsen. Het festival is echter niet uit op groei en blijft bij zijn oude aantal bezoekers van drieëntwintigduizend per dag. Ook de programmering, met jazz naast blues, soul, funk en latin, blijft ongewijzigd.

Het North Sea Jazz Festival, dat dertig jaar een onderkomen had in Den Haag, gaat een tienjarige verbintenis aan met Rotterdam. De verhuizing draait om ,,het behoud van al het goede en verbetering waar nodig'', stelde burgemeester Opstelten gisteren bij de presentatie van de toekomstplannen. Niet alleen om het imago, maar ook in economische zin is het Rotterdamse gemeentebestuur ingenomen met de komst van het festival. Het bezoek van zeventigduizend liefhebbers betekent tien miljoen euro bestedingen en twintigduizend hotelovernachtingen. Dat levert honderdtachtig extra banen op.

In 2006 komen bezoekers van het muziekfestival binnen via een speciale entreepoort aan het begin van het Ahoy'-plein. Daar krijgen zij toegang tot dertien podia. De achter Ahoy' gelegen beurshallen en congreszalen ondergaan een ingrijpende metamorfose, om comfort en een goede zaalakoestiek te kunnen garanderen. Daartoe worden zalen uitgerust met zware gordijnen en geluidspanelen.

De concertzalen worden vernoemd naar rivieren als de Mississippi, de Congo en de Hudson. Het voormalige sportpaleis, de grote concertzaal van Ahoy', zal naar de Maas gaan heten en gaat tegen alle verwachtingen in niet de grote acts herbergen, maar zal inkrimpen tot een middelgrote zaal. Zowel de eerste als tweede publieksring wordt afgehangen met gordijnen. Intussen transformeert de grootste beurshal van Ahoy', achter het complex, tot een nieuwe grote zaal, de Nijl.

Onder de naam `North Sea Round Town' wordt voor en tijdens het festival een randprogramma gebracht. Podia als Nighttown, Lantaren/Venster, jazzcafé Dizzy en WaterFront presenteren een Jazz en Cinema Festival, jazzlunches, jamsessies en afterparties. Ook komen er in het centrum openluchtconcerten.

    • Amanda Kuyper