Nog een film als Fargo

Waarom zou je Fargo willen maken als Fargo al gemaakt is? Nou kan het voorkomen dat er nieuwe generaties filmliefhebbers zijn die Fargo van de gebroeders Joel en Ethan Coen nog nooit hebben gezien. Die kunnen dan in het dvd-tijdperk met een bezoekje aan de plaatselijke videotheek de schade inhalen. Fargo is een geweldige zwarte misdaadkomedie in de sneeuw, waar het begrip onderkoelde humor nog te oververhit voor klinkt, geregisseerd door twee broers met een groot oog voor het absurde in het kleine en een lekkere plot.

The Big White doet net alsof-ie Fargo is, met hoofdrollen voor Coen-favorieten als Tim Blake Nelson en Holly Hunter (lekker vuilbekkend als lijdster aan het syndroom van Gilles de la Tourette, ja da's om te lachen). Robin Williams speelt haar echtgenoot, een kleine sukkelaar in Alaska die denkt dat de levensverzekering van zijn verloren gewaande broer wat zon in zijn armzalige bestaan kan brengen.

In de filmindustrie wordt er wel vaker een Fargo gemaakt als er al een Fargo bestaat, door jonge scenarioschrijvers en regisseurs bijvoorbeeld, die al bewezen iets in hun mars te hebben. Regisseur Mark Mylod maakte eerder bijvoorbeeld Ali G Indahouse. The Big White is zijn kans om iets meer van zijn kunnen te laten zien. Dat kan hij best. Maar toch kun je je afvragen waarom de bioscoopbezoeker in die leerschool moet worden betrokken. Want meer dan een film van een regisseur die wat kan, is het niet.

The Big White. Regie: Mark Mylod. Met: Robin Williams, Holly Hunter, Woody Harrelson, Giovanni Ribisi, Tim Blake Nelson. In: 15 bioscopen.

    • Dana Linssen