Nieuwe fabriek voor afval

De branchevereniging voor autoverwerkingsbedrijven in Nederland, Auto Recycling Nederland (ARN), gaat samen met het Duitse Volkswagen een fabriek bouwen voor het scheiden van afval. Dat heeft ARN gisteren bekendgemaakt.

Met de bouw van de fabriek, die in 2007 moet worden geopend, komen ARN en het ministerie van VROM elkaar tegemoet. Het ministerie heeft eerder bepaald dat in 2007 minimaal 95 procent van het materiaal uit afgedankte auto's moet worden hergebruikt. In de praktijk ligt dat percentage nu op 85 procent. In ruil voor de bouw van de scheidingsinstallatie verlaagt VROM de norm naar 90 procent in 2007. Met de oorspronkelijke eis liep Nederland voorop binnen de Europese Unie, die stelt dat pas in 2015 minimaal 95 procent van alle gedemonteerde auto's moet worden gerecycled.

De locatie van de fabriek is nog niet bekend, maar ARN zoekt naar een plaats in het oosten van Nederland. Veel gebruikte auto's komen uit West-Nederland en veel verwerkt afval gaat naar industrieën in Duitsland. De 265 bij ARN aangesloten demontagebedrijven verwerkten vorig jaar 250.000 autowrakken.