Lagere eisen tegen Van den Herik

Het Openbaar Ministerie heeft bij de zesde zitting van een fraudezaak in hoger beroep tegen Feyenoord en voorzitter Van den Herik lagere eisen ingediend. Het OM eiste gisteren voor het gerechtshof in Den Haag een voorwaardelijke celstraf van zes maanden met een proeftijd van twee jaar tegen Van den Herik en een geldboete van 15.000 euro. Het hof doet op 8 november uitspraak.

In de eerdere rechtszaak wegens belastingontduiking en valsheid in geschrifte eiste het OM een celstraf van twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk tegen Van den Herik. De officier van justitie had in 2002 een boete van 1,1 miljoen euro tegen Feyenoord gevraagd. In de beroepszaak werd die eis gisteren tegen de club teruggebracht tot 1 miljoen, waarvan 250.000 euro voorwaardelijk. Het OM diende lagere eisen in, vooral wegens de lange duur van de strafzaak. De rechtbank in Rotterdam sprak zowel Van den Herik als Feyenoord drie jaar geleden vrij.

Centraal in de fraudezaak staat de transfer van Vidmar in 1995 van Standardnaar Feyenoord. De Australiër had contractueel recht op een deel van de transfersom. Volgens de belastingdienst moet die bonus, van ongeveer 1 miljoen dollar netto, als tekengeld worden beschouwd en moet Feyenoord daarover loonheffing (ongeveer 2 miljoen dollar) betalen.

Feyenoord stelt dat alle lasten van de Vidmar-transfer in België afgedragen dienen te worden. Volgens het OM gaf Van den Herik leiding aan deze opzettelijke belastingontduiking, die ook bij de transfers van twee andere spelers - Gyan en Allotay - in hetzelfde jaar zou zijn toegepast.

Van den Herik uitte gisteren felle kritiek in de rechtszaal. ,,Mijn aanklagers zouden zich diep, diep moeten schamen. Het OM wilde zich door niets of niemand laten overtuigen dat Feyenoord een bonafide club is en dat ik volstrekt te goeder trouw heb gehandeld. Men bleef volharden in de eigen werkelijkheid en in de eigen waarheid.''

Van den Herik: ,,Deze zaak heeft me vreselijk veel schade berokkend. Ik loop nu al zeven jaar lang rond met het verwoestende stempel van verdachte. In plaats van in de ereloge zit ik in het verdachtenbankje. Dat zou zelfs geharde criminelen emotioneren.''