Kunstproject werd `stunt' van het leger

Op 14 oktober plaatste NRC Handelsblad een foto op de binnenlandpagina waarop twee soldaten in het Rotterdamse kunstcentrum TENT poseren naast mijn schilderij `Nr 1 of the Testament of the Wind project'. De soldaten waren even daarvoor met parachutes afgedaald vanaf het WTC in Rotterdam. In TENT namen ze mensen zogenaamd in gijzeling, schoten ze met valse munitie en maakten ze een hoop herrie. Het ging om een kunstproject waarbij het `nut' van het leger moest worden aangetoond. De kunstenaars (daar hoorde ik niet bij, al zou je dat aan deze foto niet kunnen afleiden) waren zeven maanden in militaire training geweest en hadden hier werk over gemaakt. Niemand in TENT was erg blij met de `demonstratie', die niet meer was dan een publiciteitsstunt van het leger.

Mijn bezwaar is dat de foto geplaatst is zonder dat de context van het evenement duidelijk gemaakt wordt. Zelf ben ik in echte oorlogen betrokken geweest.

Nu wordt mijn werk afgebeeld in een context waar ik helemaal niet blij me ben. Het is oneerlijk dat ik geen kans krijg mijn mening te ventileren, terwijl wel mijn werk misbruikt wordt.

    • Nikunja Ebner