Koersdaling Amazon

De Amerikaanse internetwinkel Amazon.com heeft gisteren onverwachts een winstwaarschuwing gegeven. Het afgelopen kwartaal daalde de winst behoorlijk en de omzet voor het komend kwartaal wordt lager dan wat analisten verwachtten. Dit maakte het bedrijf bekend bij de publicatie van de cijfers over het derde kwartaal. In de handel nabeurs ging het aandeel Amazon.com met 7 procent omlaag.

Het afgelopen kwartaal bedroeg de winst van Amazon 30 miljoen dollar (24,8 miljoen euro), een daling van 44 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het resultaat was lager door een schikking, waarmee Amazon.com een juridische procedure over een vermeende patentinbreuk afwikkelde. Dat kostte het bedrijf 40 miljoen dollar. Daarnaast gingen de uitgaven harder omhoog dan de verkopen. Dat kwam door een actie die kopers van Amazon-spullen garandeert dat ze hun waar binnen twee dagen thuis krijgen. De omzet ging in het tweede kwartaal 27 procent omhoog naar 1,86 miljard dollar (1,5 miljoen euro).

Verder vertelde Amazon.com 1,6 miljoen exemplaren van het laatste Harry Potterboek verkocht te hebben, waarmee het boek het best verkopende nieuwe product was van het afgelopen kwartaal.