Jeugdige Indiër Harikrishna leidt in Hoogeveen

De negentienjarige grootmeester Pentyala Harikrishna, die na de eerste helft van de vierkamp in Hoogeveen bovenaan staat, is een van de vele Indiase talenten die hebben geprofiteerd van de opbloei van het Indiase schaakleven door de successen van Vishy Anand. De Indiase topschakers hebben geen financiële zorgen, want ze worden allen door grote bedrijven gesponsord, en ze worden gevierd als nationale helden.

Toen Harikrishna vorig jaar in de Indiase stad Kochin jeugdwereldkampioen werd, had hij al een lange internationale carrière achter de rug, die begonnen was in 1996 toen hij op Menorca het wereldkampioenschap won in de categorie van schakertjes onder de tien. Intussen is hij al zo'n vertrouwde gast geworden op de Europese toernooien dat je bijna vergeet dat Harikrishna nog een jeugdspeler is.

Hij kreeg wat hulp van de tegenstanders bij het bereiken van zijn hoge plaats in Hoogeveen. Maandag stond Harikrishna misschien iets beter tegen de Bulgaarse vrouwenwereldkampioen Antoaneta Stefanova, maar hij was toch aangenaam verrast toen zij onverwacht haar twee torens ruilde tegen de dame en daarmee een verloren eindspel inging.

Gisteren was het Ivan Sokolov die zichzelf tegen Harakrishna in de nesten werkte. Gedreven door een onbedwingbaar verlangen om tot iedere prijs te winnen, wikkelde Sokolov vanuit een onduidelijke middenspelpositie af naar een eindspel met een pion meer.

Al snel moet het hem duidelijk zijn geworden dat die pion geen rol speelde en dat hij in feite in groot gevaar was doordat een vrijpion van Harikrishna naar dame dreigde te lopen. Toen Sokolov in zijn nood ook nog zijn toren liet insluiten en veroveren was het met hem gedaan.

Het was altijd de bedoeling dat de Hoogeveense vierkamp bezet wordt door de beste Nederlander, de jeugdwereldkampioen, de beste vrouw en een al of niet voormalige volwassen wereldkampioen. Dit jaar is dat niet helemaal gelukt. Sokolov is inderdaad de beste Nederlander, Harikrishna is jeugdwereldkampioen, maar de twee laatste categorieën worden nu vertegenwoordigd door één persoon, Stefanova.

Door haar bekoorlijke en levenslustige verschijning is zij een sieraad voor elk toernooi, maar dat neemt niet weg dat ze bijna tweehonderd ratingpunten minder heeft dan de andere deelnemers. Het is nu eenmaal erg moeilijk om bij afwezigheid van Judit Polgar een vrouw te vinden die het tegen topgrootmeesters kan opnemen. Gisteren werd Stefanova door de Israeliër Emil Sutovsky, een briljant aanvalsspeler, verslagen in een partij die tot nu toe de mooiste van het toernooi is.

    • Hans Ree