Iraakse inzending Oscar

De Iraaks-Koerdisch-Iraanse film Requiem of Snow van Jamil Rostami dingt mee naar de Oscar voor beste buitenlandse film. Het is de eerste keer dat een film door Irak is ingezonden voor een prijs van de American Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de belangrijkste filmprijzen ter wereld. Deze Oscar is de enige die een niet-Engelstalige film bekroont. Het is zeldzaam dat een film in een andere taal dan Engels tot de overige prijzen doordringt.

Ook uit Fiji en Costa Rica dingen films voor het eerst mee naar de prijs. In totaal werden films uit 58 landen ingezonden, een record. De Nederlandse inzending is dit keer Blue Bird van Mijke de Jong.

Uit Palestina doet Paradise Now van Hany Abu Assad mee, een film die eerder deze maand op het Nederlands Filmfestival in Utrecht het Gouden Kalf won voor beste speelfilm. De films is een Nederlands-Frans-Duits-Israëlische coproductie. De Belgische inzending is L'enfant van de gebroeders Dardenne, die in mei de Gouden Palm won op het festival van Cannes.