`Inzameling Pakistan komt op gang'

Door de aanhoudende aandacht van de media voor de aardbeving in Pakistan komt de donatiestroom voor de slachtoffers na een trage start op gang. Dat zegt Jaap `t Gilde, actiecoördinator van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). ,,Er worden steeds meer plaatselijke initiatieven genomen nu duidelijk is hoeveel schade er is'', aldus `t Gilde.

De acties kwamen volgens hem op gang toen vorige week toen de herfstvakantie begon. Zo hielden kinderen op diverse plaatsen collectes en poppenkastvoorstellingen. Inmiddels hebben diverse particuliere initiatiefnemers zich gemeld op www.giro800800.nl. Een greep: hockeyclubs organiseren benefietwedstrijden, gehandicapten collecteren in Dolfinarium Harderwijk en de Hindoestaanse gemeenschap koppelt in Almere het Lichtjesfeest (Divali) aan een inzamelingsactie.

Vanavond om acht uur00 uur begint op Nederland 2 een nationale tv-actie voor de slachtoffers van de aardbeving. Op het terrein van Hockey Club Rotterdam speelt het Nederlandse hockey-elftal tegen een internationaal team bestaande uit Pakistaanse en Indiase spelers. De hoogtepunten van deze wedstrijd zijn tijdens de uitzending te zien. In de rust nemen bekende Nederlanders strafballen. Het tv-programma bestaat verder uit studiogesprekken van Mart Smeets met hockeyers uit de getroffen regio, aandacht voor particuliere initiatieven en tussenstanden in het callcenter waar donateurs naartoe bellen. Bekende Nederlanders als Paul van Vliet en Sylvana Simons nemen de telefoon op om bedragen te noteren. Step Vaessen, NOS-correspondente in het getroffen gebied, voert een live-studiogesprek met presentatrice Maartje van Weegen en toont een reportage. Verder komen hulpverleners en ooggetuigen aan het woord.

Vanaf vanavond zes uur vanavond opent het telefoonnummer 0800-1112 voor telefonische donaties, het eindbedrag wordt rond elf uur bekend gemaakt. De organisatie zegt geen streefbedrag te hebben, maar wil `gewoon zo veel mogelijk' geld inzamelen.

Volgens de NOS krijgt de actie een sober karakter. De commerciële zenders besteden vanavond alleen aandacht aan de actie in hun reguliere uitzendingen.

De Wereldbank heeft gisteren besloten 400 miljoen euro te doneren aan Pakistan, bedoeld voor de wederopbouw van de gebieden die zijn getroffen door de aardbeving. Vandaag wordt ook een donorconferentie gehouden in het Zwitserse Genève. Bij de aardbeving kwamen 53.000 mensen om het leven.