Duitse krant naar Brit

De Britse zakenman David Montgomery heeft gisteren de Berliner Zeitung, een van de belangrijkste kranten in de Duitse hoofdstad, en haar uitgeverij Berliner Verlag overgenomen voor 160 miljoen euro. Het is voor het eerst dat een buitenlandse investeerder een Duitse krant opkoopt.

De overname is met scepsis begroet door de redactie van de Berliner Zeitung (BZ). Montgomery, zelf een voormalig journalist bij het populaire Britse dagblad The Sun en voormalig topman bij de Daily Mirror, staat bekend als een man die meedogenloos kosten bespaart.

De nieuwe eigenaar wilde volgens de Britse zakenkrant Financial Times van vanmorgen niet uitsluiten dat er ontslagen zouden vallen bij de BZ en bij de Berliner Kurier, een boulevardblad, dat eveneens wordt overgenomen door Montgomery.

Montgomery, eigenaar van het bedrijf Mecom Investment, betaalt de Duitse uitgever Holtzbrinck, de huidige eigenaar, 80 miljoen euro voor de kranten en nog eens 80 miljoen voor uitstaande schulden. De Brit kondigde aan dat hij Berliner Verlag wil moderniseren met onder meer verbeterde software en betere marketing. Hij liet ook weten geïnteresseerd te zijn in meer overnames op de Duitse mediamarkt.

Al eerder probeerde een buitenlands concern voet aan de grond te krijgen in Duitsland. News Corp, het bedrijf van Rupert Murdoch, startte begin jaren '90 in samenwerking met uitgeverij Burda een nieuw boulevardblad. Dit werd echter geen succes en de investeerders maakten spoedig een einde aan het project. Montgomery, destijds zelf werkzaam bij News Corp, was nauw bij die episode betrokken. Hij verklaarde dat hij toen gefascineerd was geraakt door de Duitse mediamarkt.