Door het lindenlaantje naar de kassa

In Amsterdam is een voorlopig ontwerp van de Hermitage aan de Amstel gespresenteerd. ,,Het moet een feestelijk gebouw zijn.''

Een museum om in rond te dwalen, zoals dat hoort. Dat is volgens architect Hans van Heeswijk een kenmerk van de nieuwe Hermitage aan de Amstel: ,,Het moet een open en feestelijk gebouw worden, uitnodigend voor de stad.'' Het voorlopig ontwerp voor de Amsterdamse dependance van het beroemde museum in Sint Petersburg werd gisteren gepresenteerd in de voormalige kerkzaal van verpleeghuis Amstelhof.

Tegelijkertijd met de bekendmaking van het ontwerp in Amsterdam vond in Sint Petersburg een persconferentie plaats. In een videoboodschap betuigde directeur Michael Piotrovski zijn vreugde over de bouw van het `satelliet-museum' in Amsterdam. In Londen en Las Vegas werden eerder tentoonstellingsruimtes ingericht om een gedeelte van de drie miljoen kunstobjecten uit Rusland te exposeren. Piotrovski zegt schertsend dat het vullen van de nieuwe ruimte aan de Amstel geen probleem zal zijn.

In het voorjaar van 2007 wordt begonnen met de verbouwing van het zeventiende-eeuwse `oudevrouwenhuis'. De tweehonderd huidige bewoners verhuizen naar nieuwbouwlocaties in Diemen en Nieuw-Vennep. Voor de laatste 9 miljoen euro van de benodigde 39 miljoen kreeg de Hermitage een eenmalige bijdrage van het rijk ,,alleen LPF en Wilders stemden tegen'', zegt directeur Ernst Veen. Eind 2008 moet de Amsterdamse Hermitage open gaan voor publiek, met de voorlopig geplande tentoonstelling Het bal der tsaren.

De sobere stijl van het kloosterachtige gebouw met ,,bedompte kamertjes'' wil Van Heeswijk transformeren in een ruim en licht museum. ,,Het moest absoluut geen kopie worden van het barokke gebouw in Sint Petersburg'', zegt Van Heeswijk. Voor de inrichting van het interieur is bureau Merkx & Girod aangetrokken, onder meer bekend van hun ontwerpen voor tentoonstellingen in de Nieuwe Kerk.

In de huidige tentoonstellingsruimte van de Amsterdamse Hermitage, de negentiende-eeuwse `nieuwbouw' Neerlandia aan de Nieuwe Herengracht, komt een kindermuseum met leslokalen en ateliers. Behalve de tentoonstellingsruimtes voor wisselende exposities, biedt een auditorium met 400 zitplaatsen plaats voor lezingen of concerten. In het souterrain komt een Russisch cultureel centrum en een bibliotheek.

Van Heeswijk wilde in het nieuwe museum vooral de `routing' goed regelen. De plaats van de trappen, de kaartverkoop en de toegang tot de expositieruimtes moeten logisch en duidelijk zijn, zodat bezoekers zich goed kunnen oriënteren.De hoofdingang van het nieuwe museum wordt het poortje (de `Ossenpoort') aan de Amstel, dat toegang geeft tot de openbare binnentuin. Van daaruit loopt men door `het lindenlaantje', zoals Van Heeswijk het pad noemt, naar de ingang met de kaartverkoop. De tentoonstellingsruimtes bevinden zich in de noord- en zuidvleugels van het zeventiende-eeuwse gebouw, samen goed voor 2.800 vierkante meter expositieruimte.

    • Olga van Ditzhuijzen