De wonderen van wifi

Met `wireless fidelity' kun je makkelijk inloggen bij je buurman. Maar wie is `Vrijgezel1971' eigenlijk?

Wifi is niet alleen fijn omdat je zonder snoertjes kunt internetten. Leuker is het om wifi-detective te spelen.

Pas deze zomer heb ik het ware wifi'en ontdekt en sindsdien ben ik hooked. Mijn vaste computer thuis heeft nog een ouderwetse internetverbinding, maar mijn laptop beschikt al over wireless fidelity. Thuis kan ik zomaar gratis inloggen op een onbeveiligd wifi-netwerk in de buurt.

Is het mijn buurman van wie ik bandbreedte gebruik? Of zou ik de verbinding te danken hebben aan het nieuwe bedrijfje in de garage onder mij? De eigenaar heeft zijn netwerk in ieder geval geen naam gegeven, zoals de meeste mensen wel doen.

Zo krijg ik behalve de onbeveiligde verbinding ook `Hans en Paul' (de homo's verderop in de straat?) aangeboden en het prikkelende `Vrijgezel1971'. Omdat ik aan de voorkant geen verbinding met de vrijgezel kan krijgen, loer ik sinds kort bij de huizen achter mij naar binnen op zoek naar knappe mannen van 34 die aan het internetten zijn.

In de trein levert wifi vluchtige contacten op. Zodra de wagon de bebouwde kom binnenrijdt, schreeuwen talloze netwerken om aandacht. Vorige week wilden Thuis, Hanny, God, Familie Janssen en Linksys met mij een relatie beginnen. Helaas had ik te kort contact met God om op hem in te loggen. Bovendien was Gods netwerk beveiligd, waardoor ik hexameters nodig had. Zodra ik heb uitgevogeld wat hexameters zijn, zal ik het contact met God herstellen.

,,Onze buurman vertelt verhalen'', zei mijn tante laatst, toen ik daar uit logeren was. ,,Ja'', zei ik. Dat wist ik, maar ik vroeg me af waarom. ,,De vertelman!'' riep ik automatisch. Mijn tante keek me verbaasd aan. Hoe wist ik dit?

Ineens bedacht ik me dat ik de avond ervoor in mijn logeerkamer het niet had kunnen laten mijn laptop even aan te zetten, zoals het een ware detective betaamt. Niet alleen het netwerk van mijn oom en tante, maar ook dat van ene `De vertelman' was tevoorschijn gekomen.

Over een jaar of twee is het hele land zo wifi-gedekt als uw mobiele telefoon inmiddels bereik heeft. Maar tot die tijd speel ik detectiveje en kunt u bij mij voor de deur gratis komen internetten. Als u aanbelt, krijgt u thee. Zeker als vrijgezel uit 1971.

    • Merel Roze