Dance in 2005: de funky dwarsfluit van Chris Hinze

In het kader van het Amsterdam Dance Event verschijnt de eerste Nederlandse verzamelaar met rare grooves, een collectie soul- en funknummers uit de jaren zestig en zeventig.

Goed nieuws voor de oudere muziekliefhebber die haar of zijn kinderen maar niet weet te interesseren voor de zo gekoesterde verzameling oud vinyl: het zou zo maar eens kunnen dat uw kind binnenkort niet is weg te slaan bij uw stoffige platenkisten. Veel moderne muziek wordt immers gemaakt op basis van muziekfragmenten van oude platen, en dat is nu net het soort muziek dat vaak niet zo eenvoudig in MP3-formaat is te downloaden.

`Rare grooves' worden ze genoemd, de vaak opzwepende stukjes muziek uit oude soul- of funkplaten die dj's en producers gebruiken om nieuwe muziek mee te creëren. In moderne muziekstromingen als hiphop en dance is het voor veel producers een sport om als eerste met een zo obscuur mogelijke rare groove te komen.

In het kader van het Amsterdam Dance Event, een driedaags festival rond elektronische muziek, wordt vrijdagavond in het Nationaal Pop Instituut in Amsterdam voor het eerst een Nederlandse verzamelaar met rare grooves gepresenteerd. Een collectie van 23 soul- en funknummers uit de jaren zestig en zeventig. Zoals Bamboo Magic uit 1976, waarop Chris Hinze een panfluit funky laat klinken, het opmerkelijk vet geproduceerde De Glazen Stad van Hans van Hemert (1968) en The Great Bank Robbery van Jerry van Rooyen uit 1967, met z'n aanstekelijke baslijn. Bij het album zit een bonus-cd met tien nummers van producers en turntablisten dj's met twee platenspelers en een mixer - C-Mon en Kypski.

Dutch Rare Groove is ook boeiend voor de moderne muziekconsument. Voor een generatie die Herman Brood alleen nog kent als nationale knuffeljunk is het verrassend om de overtuigende James Brown-imitatie Funky But Clean (1975) te horen, of de zwetende soul van Oscar Harris & The Twinkle Stars. De inmiddels 61-jarige Harris heeft zijn oude soulhit Relax (Before Doin' Sex) opnieuw ingezongen, en zo krijgt deze pionier van de vaderlandse soulmuziek 35 jaar na dato alsnog de eer en de aandacht die hem toekomt.

Maar Dutch Rare Groove geeft ook een exclusief inkijkje in de manier van werken van producers van elektronische muziek. Door het origineel en de bewerkingen van dj's C-Mon en Kypski naast elkaar te beluisteren, ervaar je hoe een dj muzikale fragmenten selecteert en op nieuwe wijze toepast. En het lijkt ook de moeite de eigen verzameling vinyl nog eens door te lopen. Zijn er geen parels over het hoofd gezien?

Amsterdam Dance Event, 27-29/10 in Amsterdam. Presentatie `Dutch Rare Groove' op 27/10 in het Nationaal Pop Instituut, Amsterdam.

    • Saul van Stapele