Bloomberg wellicht in de verkoop

De burgemeestersverkiezingen in New York van volgende maand zullen naar alle waarschijnlijkheid niet alleen leiden tot de herverkiezing van Mike Bloomberg, maar kunnen ook de verkoop van zijn belang van 79 procent in de financiële informatiedienst Bloomberg LP op gang brengen.

Behalve zijn burgemeestersambt is er niets dat de vroegere effectenhandelaar van zakenbank Salomon Brothers meer inspireert dan filantropie. Maar om tot de charitatieve categorie van Bill Gates toe te treden, wat Bloomberg zegt te ambiëren, moet hij zijn aandelen te gelde maken. Als Bloomberg wordt herkozen, zal hij daarna waarschijnlijk geen zin hebben om naar zijn oude stek terug te keren. Daarom kan het verstandig zijn het bedrijf zo snel mogelijk te verkopen.

Hoewel Bloombergs financiële gegevens niet openbaar zijn, is het mogelijk een waarde voor het bedrijf te berekenen. Er zijn 200.000 klanten die zo'n 21.000 dollar per jaar betalen, wat neerkomt op een omzet van circa 4,2 miljard dollar (3,5 miljard euro). Vermenigvuldigd met drie (in lijn met concurrent Thomson) is Bloomberg 12,6 miljard dollar waard. Tel daarbij op een controlepremie van 30 procent en Bloomberg kan voor 16 miljard dollar verkocht worden, waarbij de burgemeester zelf zo'n 12,64 miljard kan incasseren. Een veiling zou op aanzienlijke belangstelling kunnen rekenen.

Ten eerste van andere professionele uitgevers. Thomson, Reed Elsevier en McGraw-Hill zouden het benodigde kapitaal kunnen binnenhalen en niet tegen mededingingsproblemen oplopen. Maar om de transactie te kunnen rechtvaardigen, zullen ze waarschijnlijk moeten bezuinigen.

Dan zijn er nog mogelijke geïnteresseerden als Microsoft, Yahoo en Google. Vooral softwareconcern Microsoft zou belangstelling kunnen tonen. Het bedrijf kan het ook aantrekkelijk vinden tot de desktops van zoveel hedgefondsmanagers en effectenhandelaren door te dringen.

Tenslotte zijn er de participatiemaatschappijen. Bloomberg leent zich voor een overname met geleend geld met een stabiele kasstroom en een bekende naam voor de bankiers die de transactie zouden moeten financieren. De carrière van topman Peter Grauer speelde zich in deze sector af. Bij het feest voor zijn zestigste verjaardag vorige week huurde Grauer Kool and the Gang in, de band van de hit Celebration. Het zou kunnen dat Grauer binnenkort meer te vieren heeft dan de vrijwel zekere herverkiezing van zijn baas.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.