BBC begint met Arabisch tv-station

De Britse publieke omroep BBC begint vanaf 2007 een eigen Arabisch televisiestation, dat de strijd om de kijkers in het Midden-Oosten moet aangaan met de populaire Arabische zender Al-Jazeera. Dit heeft de BBC gisteren bekendgemaakt.

Het nieuwe project gaat ten koste van tien BBC-afdelingen die decennialang radio-uitzendingen in de eigen landstaal voor diverse Oost-Europese landen, Kazachstan en Thailand hebben verzorgd. In maart volgend jaar worden deze diensten gesloten.

De BBC World Service, die wordt gefinancierd door het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken, reserveert 19 miljoen pond (28 miljoen euro) per jaar voor het nieuwe televisieproject. In eerste instantie zal het Arabische station van de BBC 12 uur per dag in de lucht zijn, later meer.

Volgens Nigel Chapman, directeur van de World Service, blijkt uit onderzoek dat er veel behoefte is aan zo'n Arabisch station. De BBC, die al 60 jaar radioprogramma's in het Arabisch verzorgt, is volgens Chapman de ,,meest vertrouwde en gerespecteerde stem'' in het Midden-Oosten.

Het besluit van de BBC volgt op een aankondiging van Al-Jazeera eerder deze maand dat het volgend jaar een eigen Engelstalig station begint, gericht op onder Europa. Een van de boegbeelden van dit station wordt David Frost (66), tot voor kort een van de prominentste BBC-journalisten.

De World Service bekostigt het station met geld dat vrijkomt uit de sluiting van een tiental afdelingen, die sinds de Tweede Wereldoorlog actief zijn geweest. De programma's in het Pools, Tsjechisch, Slowaaks, Hongaars, Sloveens, Kroatisch, Bulgaars, Grieks, Kazachs en Thai zullen vanaf maart volgend jaar worden gestaakt. Bij de bezuinigingsactie zullen 218 banen verloren gaan.

Volgens de BBC zijn er inmiddels media in de betreffende landen tot ontstaan die dezelfde journalistieke normen huldigen als de BBC. Daardoor is de noodzaak van de BBC-uitzendingen verminderd. Vakbonden en Britse kranten trekken dat in twijfel.