Balletgala feest voor jubilerend dansfonds

Gisteravond vond het 13de Balletgala plaats, dat Stichting Dansersfonds '79 eens per twee jaar organiseert. Het werd een feestelijke avond, die het 25-jarig jubileum van het fonds, dat via studiebeurzen jong danstalent stimuleert, fraai markeerde. Het boek Springlevend! van Jessica Voeten biedt een overzicht van alle dansers die ooit zo'n duwtje in de rug kregen. Op het gala traden enkelen van hen op, zoals NDT-dansers Joeri de Korte en Bregje van Balen, die een sfeervolle uitvoering van Hans van Manens duet Two gaven.

Het gala was opgedragen aan choreograaf Rudi van Dantzig. De avond opende met een film van diens duet Voorbijgegaan (1979), gedanst door de latere oprichters van het fonds Alexandra Radius en Han Ebbelaar, en besloot met de Vier letzte Lieder uit 1977. Dit onsterfelijke ballet werd door Het Nationale Ballet eerst onbezonnen jeugdig, later met meer begrip voor de melancholie in Strauss' liederen gedanst. Imposant was de rol van doodsengel door een expressieve Rubi Pronk.

Enige echte misser was een pas de deux uit John Cranko's Taming of the Shrew: oubollig gedoe, dat ook nog door een band werd begeleid in plaats van door het levendige Holland Symfonia. Verrassend was Van Manens Concertante door acht solisten van het Duitse Ballettmainz. De mannen draaiden in messcherpe parcours over het podium, en maakten zo de onderhuidse drift in het ballet voelbaar. Sofiane Sylve en Dragos Mihalcea dansten de pas de deux uit de slotakte van Raimonda; niet het boeiendste duet uit het romantisch repertoire, maar Sylve smeedt overal goud uit. En Mihalcea zilver.

Als vrolijke noot fungeerde Jirí Kyliáns Sechs Tänze, vol elan gedanst door Introdans Ensemble voor de Jeugd. Traditiegetrouw trad ook de jonge garde aan: dit jaar dansten leerlingen van het Haags Conservatorium een charmant ballet van Monique Sand. Dat beeld zal Radius en Ebbelaar hopelijk aanmoedigen hun niet aflatende liefde en zorg voor de dans via het fonds voort te zetten.

Balletgala 2005. Gezien 25/10 in Het Muziektheater, Amsterdam. Inl.: www.dansersfonds.nl

    • Isabella Lanz