Advies om geen rauwe eieren te eten

Consumenten moeten geen rauwe eieren eten en kippenvlees goed koken om elk risico van vogelgriep te vermijden, waarschuwt het Europees Agentschap voor de Voedselveiligheid (EFSA) vandaag.

Het in Parma gevestigde Efsa is een onafhankelijk adviesorgaan van de Europese Unie. Efsa-directeur Koëter zei vandaag in de krant Financial Times dat er geen bewijs is dat het vogelgriepvirus via de spijsvertering mensen kan besmetten. ,,Maar we kunnen het theoretisch niet uitsluiten'', aldus Koëter. Het advies van Efsa komt juist nu de prijs van kippenvlees daalt door terughoudendheid van de consument. Eerder deze maand zei het Permanente Comite voor de Voedselketen en Dierengezondheid, waarin alle EU-lidstaten zijn vertegenwoordigd, dat consumenten niets te vrezen hebben.

In een vandaag uitgegeven verklaring van Kyprianou wordt onderstreept dat voor de hele voedselketen voorzorgen gelden ,,zodat alleen goed voedsel op de markt komt''. Vlees van gevogelte uit regio's met vogelgriep wordt geweerd. Bovendien is bij pluimveehouderijen in de EU nog geen vogelgriep is geconstateerd. Kyrpianou leek mogelijke onrust bij de consument door het Efsa te willen wegnemen.

De Europese Commissie bevestigde vanmiddag dat het vogelgriepvirus dat in Kroatië was aangetroffen de gevaarlijke Aziatische variant H5N1 is. Het hiervoor genoemde comité besloot gisteren op voorstel van de Europese Commissie de import van wilde vogels voor commerciële doeleinden te verbieden. Dat besluit volgt na de ontdekking van vogelgriep bij een geïmporteerde papegaai, die vorige week in quarantaine stierf in Groot-Brittannië.

Het comité staat wel toe dat eigenaren maximaal vijf wilde vogels importeren, op voorwaarde dat ze 30 dagen in quarantaine zijn geweest. Als alternatief voor quarantaine voldoet ook een vaccinatie of een negatieve test op vogelgriep bij een isolatie van 10 dagen voor het transport. Transport van wilde vogels tussen erkende dierentuinen blijft toegestaan. Ook broedeieren van wilde vogels mogen worden geïmporteerd als ze zijn bestemd voor dierentuinen of als de eierschalen zijn ontsmet.

China heeft gisteren de derde grote uitbraak van vogelgriep in twee weken gemeld. Volgens Chinese functionarissen zijn 545 kippen en eenden in een dorp in de provincie Hunan gestorven aan de ziekte. Bijna 2.500 dieren zijn uit voorzorg geruimd. In China zijn tot nu toe geen sterfgevallen onder mensen gemeld.