Zorgen over Iraanse dissident

De vrouw van de gevangen Iraanse dissident Akbar Ganji heeft opheldering gevraagd over de situatie waarin haar man verkeert.

In een open brief aan de directeur-generaal voor gevangenissen in de provincie Teheran, Sohrab Soleimani, trekt ze diens uitspraken over Ganji's gezondheidstoestand sterk in twijfel.

Akbar Ganji hield deze zomer een hongerstaking van bijna 80 dagen, waarmee hij ,,het tirannieke gezicht van de islamitische republiek Iran'' wilde blootleggen. Ganji zit sinds 2001 in de gevangenis, onder andere wegens het schrijven van zeer kritische artikelen over het Iraanse regime.

Twee weken na de beëindiging van zijn hongerstaking, op 22 augustus, werd hij overgebracht van een ziekenhuis naar de Evingevangenis in Teheran. Hij verblijft daar geïsoleerd in het cellenblok 2A, een afdeling die naar wordt aangenomen door de Iraanse rechterlijke macht wordt gecontroleerd. Volgens directeur-generaal Soleimani bevindt Ganji zich nu in medische quarantaine, waar hij een fysiotherapeutische behandeling ontvangt. Hij bevindt zich in goede gezondheid, aldus de autoriteiten.

Alleen Massoumeh Shafi'i (Ganji's vrouw), zijn moeder en zijn advocaat hebben de dissident in de gevangenis mogen bezoeken. Shafi'i maakt zich ernstig zorgen over de gezondheid van haar man. ,,Het is waar dat Ganji een fysiotherapeutische behandeling ondergaat, maar niet voor zijn knie'', schrijft ze aan directeur-generaal Soleimani. ,,Nee, aan zijn schouder. Gaat u dus nu eens uitleggen aan de publieke opinie hoe Ganji zo'n ernstig schouderletsel heeft opgelopen.'' Verder vraagt ze naar Ganji's gewicht en bloeddruk, die volgens haar zeer laag zijn.

Daarnaast wil Shafi'i weten waarom Ganji in een cellenblok zit waar ambtenaren van het gewone Iraanse gevangeniswezen niets te zeggen hebben. ,,Vanuit uw functie zal u mijn uitspraken ontkennen (..) Of u liegt welbewust, of omdat u ook bent voorgelogen: want Ganji zit in een deel van de gevangenis waar u niet eens mag komen.''

Volgens Shafi'i kan alleen een bezoek van journalisten uitsluitsel geven over de gezondheidstoestand van Ganji. ,,Meneer Soleimani, als u niets te vrezen hebt, arrangeert u zo'n bezoek.''