Zimbabwe: breuk binnen oppositie

Achtentwintig leden van de Zimbabweaanse oppositiepartij MDC hebben zich gisteren kandidaat gesteld voor de senaatsverkiezingen van 26 november. Daarmee negeerden ze de boycot van de verkiezingen die partijleider Morgan Tsvangirai had gelast. Tsvangirai wil niet meedoen aan verkiezingen omdat ze volgens hem legitimiteit moeten geven aan een instituut dat alleen is opgezet om de greep van president Mugabe op het parlement te versterken. Deelname aan de verkiezingen dreigt de oppositiepartij te splijten. De positie van de partijleider staat op het spel. Kort na de oprichting in 1999 zag het ernaar uit dat de MDC de macht zou kunnen overnemen van regeringspartij Zanu-PF van president Mugabe. Maar politiek geweld van Zanu-PF en onvermogen van de MDC hebben de oppositie in Zimbabwe steeds verder gemarginaliseerd.