Wie mag Theo van Gogh herdenken?

Ayaan Hirsi Ali was niet uitgenodigd voor het middagprogramma, maar wilde graag komen. Premier Balkenende houdt 's ochtends een toespraak op een herdenking waaraan de nabestaanden van de vermoorde filmmaker Theo van Gogh helemaal geen behoefte hebben. De herdenking van de moord op Van Gogh heeft behoorlijk wat verwarring opgeleverd. Wie organiseert wat? Wie komt waar en waarom?

Op de plaats van de moord is volgende week woensdag om half negen 's ochtends een korte herdenking. Daar zal onder andere de premier spreken. 's Middags is er een debat voor Amsterdammers, waarbij ook de Amsterdamse burgemeester Job Cohen, de vader van Van Gogh en de Somalische schrijfster Yasmine Allas zullen spreken.

Maar als het aan de familie van Van Gogh had gelegen was er alleen 's middags een debat geweest en was Balkenende sowieso niet gekomen, zegt Gijs van de Westelaken, filmproducent en woordvoerder van de nabestaanden. Het stadsdeel Oost/Watergraafsmeer en de gemeente wilden echter 's ochtends ook een kleine herdenking houden. En daar wilde Balkenende volgens Van de Westelaken vervolgens graag spreken. Hij kon alleen 's ochtends, want `s middags moet hij de Russische president Poetin ontvangen. ,,Tja, en als de premier komt dan wordt alles groter, hè. En politieker.'' Dan komen volgens Van de Westelaken de vragen waarom Hirsi Ali niet is uitgenodigd.

Volgens een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst is de premier door de gemeente Amsterdam gevraagd om te komen. ,,De premier was welwillend, maar hij wilde wel weten of de familie van Van Gogh het ook belangrijk vond dat er vanuit de overheid iemand bij aanwezig zou zijn.'' Dat was volgens de gemeente Amsterdam het geval, zegt de woordvoerder.

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat de nabestaanden van Van Gogh ,,nooit bezwaar hebben gehad'' tegen de ochtendherdenking. ,,Ze zijn voortdurende geïnformeerd, en gaven vervolgens aan alleen `s middags actief bij te willen dragen. Maar hadden wel waardering voor de bijeenkomst.'' Daarnaast is Hirsi Ali alsnog uitgenodigd voor 's middags, zegt de woordvoerder.

Als Balkenende niet was gekomen, was er weinig aan de hand geweest, grapt Van de Westelaken. ,,Dan hadden we gewoon een hek om de plek van moord kunnen zetten met een verwijzing naar het middagprogramma.''