Warren G.

Hoewel rapper en producer Warren G. miljoenen albums heeft verkocht en te horen is op de grootste hiphophits uit de jaren negentig, is hij nooit zo'n grote ster geworden als zijn halfbroer Dr. Dre of zijn jeugdvriend Snoop Dogg. Dat zijn dan ook de twee grootste levende legendes die de Amerikaanse westkust heeft voortgebracht, maar met zijn vijfde soloalbum – het eerste in vier jaar – stapt Warren G. resoluut uit de schaduw van de hiphopiconen met wie hij is opgegroeid. Op het hoesje van dit album draagt Warren G. een pak en een stropdas; niet het meest voor de hand liggende uniform voor een rapper uit het door gang-geweld geteisterde Los Angeles. Maar voor dit album heeft de producer zich niet laten inspireren door de glashelder afgemixte pistoolschoten van Dr. Dre, maar door de ontspannen soulmuziek van Marvin Gaye. De haast fluisterende raps worden voortdurend afgewisseld met bevlogen zang van onder anderen Nate Dogg en Raphael Saadiq.

Warren G is altijd een van de hofleveranciers geweest van de sterk door funkmuziek uit de jaren zeventig beïnvloedde hiphopstroming G-Funk (de `G' staat voor `ghetto' of `gangsta'). Terwijl Dr. Dre furore maakte met een harde, kraakheldere variant, koos Warren voortdurend voor een mildere en warmere aanpak. Op dit album werkt hij volop met live-instrumenten en bereikt zijn stijl een muzikaal hoogtepunt. Van rijke tracks met warme bassen en honingzoete melodielijnen tot kale tracks die vooral aangedreven worden door percussie; Warren G levert ontspannen hiphop om bij gedempt licht van te genieten.

In The Mid-Nite Hour (Peppermint Jam Records)

    • Saul van Stapele