Vierde verdachte in zaak-Melchers opgepakt

In de ontvoeringszaak van Claudia Melchers is in Brazilië een vierde verdachte aangehouden. De 49-jarige Izaan M. werd eergisteren op verzoek van de Nederlandse justitie opgepakt in Rio de Janeiro. Dat maakte het openbaar ministerie in Amsterdam vanochtend bekend.

Het OM werkte naar eigen zeggen samen met het Amsterdamse onderzoeksteam van de Dienst Centrale Recherche en met de Braziliaanse politie en de plaatselijke autoriteiten. De samenwerking verliep `uitstekend', aldus het OM.

Volgens het NOS Journaal heeft de in Brazilië aangehouden verdachte erkend dat hij betrokken was bij de ontvoering. Maar hij zegt dat hij niet de hoofdschuldige is. Hij zou zijn opgespoord op basis van de vele e-mails die hij naar Nederland verstuurde.

Izaan M. wordt gezien als een van de belangrijkste verdachten in de ontvoeringszaak van Claudia Melchers. De dochter van miljonair Hans Melchers werd op 12 september ontvoerd uit haar huis in Amsterdam-Zuid. Twee dagen later werd ze in Arnhem weer vrijgelaten. De ontvoerders vroegen om 300 kilo cocaïne in ruil voor haar vrijlating, maar volgens de politie en de familie Melchers zijn de drugs niet geleverd.

Claudia Melchers werd vastgehouden in een vakantiehuisje in een bungalowpark in Braamt, Gelderland. De ontvoerders hadden dat huisje gereserveerd op naam van een vrouw die in hetzelfde huis als Izaan M. woonde. De vrouw werd aangehouden en na een paar dagen weer vrijgelaten.

Naast Izaan M. zitten nog drie verdachten vast in Nederland. Een van hen is bridger Lorenzo M. (46), neef van Izaan M. Net als de andere verdachten Quentin W. en Patricio W. werd Lorenzo M. gearresteerd op Curaçao.

De familie Melchers liet weten verheugd te zijn met de aanhouding van Izaan M. In een reactie werd het doortastende politieoptreden geprezen. Eerder was de familie minder enthousiast. ,,Ik heb niet de indruk dat er veel vorderingen zijn in het onderzoek'', aldus Hans Melchers in NRC Handelsblad. De miljonair loofde een miljoen dollar uit voor de gouden tip in de ontvoeringszaak.