Tofu in kokossaus

Eén ding zou een grote verbetering betekenen voor het assortiment van natuurvoedingswinkels: verse tofu. Ik mis daar die heerlijke, verse tofu (in twee kwaliteiten) die ik bij Chinese winkels kan kopen.

Verse tofu is echt lichtjaren lekkerder dan de voorverpakte, lang houdbare, zurige tofu die natuurvoedingswinkels en supermarkten verkopen. Blijf dus zeuren om verse tofu, dan komt er misschien iets op gang waar velen van ons plezier van zullen hebben en anderen hopelijk zal brengen tot het eten van voedzame, vetarme tofu. Iedereen die klaagt dat tofu nergens naar smaakt, bedenke zich dat pasta zonder saus ook nergens naar smaakt. Bereiding: Snijd het blok tofu in 16 blokjes. Wrijf foelie, fenugriek, koriander, komijn en chilipeper samen fijn in een ruwstenen vijzel; zet de vijzel op een nat doekje zodat hij niet kan schuiven. Doe het verkregen specerijenmengsel in een hapjespan samen met het geelwortelpoeder. Rooster de specerijen al roerend op vrij laag vuur tot hun aroma goed is vrijgekomen (let erop dat het niet verbrandt). Roer van het vuur af het citroensap erdoor. Als dit is opgenomen door de specerijen en de specerijenpasta opdroogt (dankzij de hitte van de pan) moet de olie erdoor worden geroerd. Zet de pan terug op het vuur, laat de specerijenpasta heel kort smoren op laag vuur, roer er dan de kokosmelk door en breng het geheel al roerend aan de kook. Leg de blokjes tofu in de dunne saus en stoof ze 10-15 minuten op laag vuur mee. Lepel regelmatig de hete saus over de blokjes; op die manier hoeven ze niet te worden omgedraaid waardoor ze zouden kunnen `breken'. Leg vooral geen deksel op de pan want daardoor schift de kokossaus. Roer vlak voor het serveren het aardappelmeel en 2 eetlepels kokosmelk (of water) tot een papje en bindt hiermee de kokossaus. Laat kort doorkoken en breng de saus op smaak met zout. Eet er droog gekookte `perfumed' rijst bij en om de tong tussendoor te verfrissen een komkommersalade.

Morgen: kalfsschouder.

    • Florine Boucher