Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over drugsoverlast in psychiatrische ziekenhuizen en instellingen van de gezondheidszorg. Veel psychiatrische patiënten zijn verslaafd en andere patiënten worden hier vaak slachtoffer van. Drugsdealers vinden hun weg naar de klinieken waar (hard)drugsgebruik tot grote problemen leidt. De hulpverleners hebben veel verstand van psychiatrie, maar zijn niet opgeleid voor hulp bij het afkicken. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Onder meer aandacht voor de landelijke hulpactie voor Pakistan die morgenavond live op Nederland 2 wordt uitgezonden. En een gesprek met een oud-sergeant Jimmy Massey bij het Amerikaanse leger over zijn boek Kill, kill, kill waarin hij het optreden van het leger in Irak beschrijft. Het boek is in Amerika verboden maar in Frankrijk te koop. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

People's war: Memories of a forgotten war. Serie met ooggetuigenverslagen over de Tweede Wereldoorlog met vanavond veteranen uit de oorlog tegen Japan in Birma die nog één keer terugkeren naar de frontlinies. BBC2, 20.00-20.30u.

Im Auge des Sturms: Sturmflut und Monsterwellen. Slot van een tweeluik over weersveranderingen met vanavond de veranderingen in de Noord-Atlantische gebieden en Europa. ZDF, 20.15-21.00u.

Andere tijden. Aandacht voor het Esperanto, de kunstmatige taal die ruim honderd jaar geleden door de Poolse arts Ludovic Leizer Zamenhof werd bedacht om het wederzijds begrip tussen de volkeren te bevorderen. Over de opkomst en ook wel de ondergang van deze taal. Al vanaf 1905 worden er regelmatig internationale congressen gehouden waar het Esperanto de enige voertaal is. Gesprekken met aanhangers – het internationale hoofdkwartier is in Nederland – die nog niet willen toegeven dat het ideaal vervlogen is. Er zijn nog steeds mensen die elkaar aan de ontbijttafel in het Esperanto vragen de jam door te geven. Ned.3, 20.50-21.25u.

Bewogen leven: Mijn beul als buur. Amerikaanse documentaire over de 33-jarige Tony Comes die als kind werd misbruikt door een priester en daar nog steeds door is getraumatiseerd. Het knaagt hem in die mate dat het zijn relatie met zijn echtgenote onder druk zet. België 2 (Canvas), 23.55-1.30u.

Indira Ghandi: The killing of Mother India. Portret van Indira Gandhi, de vrouw die bijna twee decennia lang de grootste democratie ter wereld leidde. Het volk vereerde haar, ondanks haar zwakheden, en ze werd vermoord door degenen die ze het meest vertrouwde, haar eigen lijfwachten. BBC2, 0.20-1.40u.

PRAATPROGRAMMA

De wereld draait door. Onder anderen met zanger Tom Barman van de Belgische band dEUS over muziekvideo's. Verder het benefietduel voor Pakistan morgen van de Nederlandse hockeyheren tegen een wereldelftal met onder meer de Pakistani Soheil Abbas (internationaal topscorer) en Washeem Ammad. Ook de Amsterdamse stadsarcheoloog Jerzy Gawronski die in de enige grot van Amsterdam schatten uit het verre verleden zoekt. Ned.3, 19.00-19.50u.

Het elfde uur. Gasten zijn presentatrice bij de ouderenomroep MAX Catherine Keyl, oud-hoogleraar communicatiewetenschappen en predikant Anne van der Meiden en ex-prostituee Mary Allauca. Zij praten over lawaaitelevisie, communicatie en de hel van de inmiddels gesloten Keileweg in Rotterdam. Ned.1, 21.55-22.40u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met de ex-vrouw van kunstenaar Rob Scholte Micky Hoogendijk over het boek BOM in de Laurierstraat van Hendrik Jan Korterink. Het boek behandelt de aanslag op 24 november 1994 waarbij Scholte beide benen verloor. Talpa, 22.30-23.30u.

INTERACTIEF

Club1900.nl. Serie rondom de website www.club1900.nl waarop iedereen met problemen zich kan inschrijven voor hulp. Vanavond met onder anderen D'66-raadslid Marcel van Dalen uit Ede dat een uitgeprocedeerde asielzoeker in huis neemt en zich daarmee schuldig maakt aan burgerlijke ongehoorzaamheid en de zwarte zakenvrouw van het jaar 2004 Sandra van Houwelingen-Ramadhin. Ned.3, 19.50-20.20u.

CONSUMENT

Opgelicht. Gedupeerden van de inmiddels aangehouden Utrechtse klusjesman Willem L. vertellen over keukens die nooit werden geplaatst en verbouwingen die niet deugden of niet werden uitgevoerd. Ned.2, 21.15-22.00u.

Keuringsdienst van waarde. Aandacht voor tomatenpuree, een wereldproduct dat iedereen eet, maar waar niemand het fijne van weet. Het blikje kost meer dan wat er in zit, namelijk 8 cent. Van de goedkope tomatenpuree worden dure tomatensauzen en -sappen gemaakt, door gewoon wat water erbij te doen. Ned.3, 21.25-22.00u.

De inbreker. Twee ex-inbrekers sporen de zwakke plekken van een huis op. De meeste mensen denken dat hun huis goed beveiligd is. Met toestemming van de bewoners staan ze vanavond binnen vijf minuten in een goed beveiligd huis. Voor de bewoners die live meekijkeen op een beeldscherm een shockerende ervaring. Ned.2, 22.00-22.25u.