Straffen voor drie Italiaanse wielrenners

Drie Italiaanse wielrenners hebben gisteren in een dopingzaak voorwaardelijke celstraffen en een geldboete gekregen. De Belgische oud-bondscoach José De Cauwer is vandaag vrijgesproken in een dopingzaak.

De rechtbank in Sanremo legde Dario Frigo, Alberto Elli en Giuseppe di Grande voor hun aandeel in het dopingschandaal tijdens de Ronde van Italië van 2001 geldboetes van 12.000 euro en voorwaardelijke celstraffen van zes maanden op. Frigo, op het moment van de politie-inval tweede in het algemeen klassement, moest de Giro verlaten nadat doping was aangetroffen in zijn hotelkamer. De drie zijn schuldig bevonden aan het gebruik van verboden middelen.

Een Italiaanse masseur, Primo Pregnolato, kreeg zelfs acht maanden voorwaardelijke celstraf voor zijn rol in het stimuleren van dopegebruik.

De straffen zijn grotendeels overeenkomstig de eisen van de officier van justitie in het slepende dopingproces dat voortvloeide uit de razzia in de Giro van vier jaar geleden. De politie viel in etappeplaats Sanremo de hotels binnen van alle ploegen en doorzocht de kamers op verboden middelen.

Het Openbaar Ministerie klaagde in totaal zestig renners en teambegeleiders aan. Twaalf van hen kwamen uiteindelijk voor de rechter. Van die twaalf kregen ook nog de renners Domenico Romano en Ermanno Brignoli – betrekkelijk onbekende renners – voorwaardelijke gevangenisstraffen (respectievelijk vijf maanden en twintig dagen en één maand en tien dagen). Vijf renners, tegen wie twee maanden cel was geëist, werden vrijgesproken: de Tsjech Pavel Padrnos en de Italianen Gianpaolo Mondini, Daniele de Paoli, Stefano Zanini en Giuliano Figueras.

Frigo, voormalig winnaar van de etappekoers Parijs-Nice en de Ronde van Romandië, kwam in juli in de Ronde van Frankrijk weer in opspraak. Zijn vrouw was bij een tolpoort in de buurt van Albertville aangehouden met dopingprodukten in de auto. Frigo werd kort daarna aangehouden in het hotel van zijn ploeg (Fassa Bortolo) in Courchevel, in de Franse Alpen, en moest de Tour verlaten.

De rechtbank in Antwerpen heeft vandaag de voormalige wielerbondscoach van België José de Cauwer vrijgesproken van bezit van en handel in amfetaminen. Volgens de rechtbank waren de beschuldigingen van het Openbaar Ministerie voor een deel verjaard en deels niet bewezen.

De Cauwer (56) was bondscoach tot en met de laatste wereldkampioenschapen in Madrid, waar de Belg Tom Boonen wereldkampioen op de weg werd. Tegen de oud-bondscoach was een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een geldboete van duizend euro geëist.

Vlak voordat De Cauwer terechtstond vertrok hij bij de bond en werd bekend dat hij jonge renners gaat begeleiden bij de Belgische ploeg Davitamon.