Reisopera brengt rampen-opera

De Nationale Reisopera in Enschede wil een opera produceren waarin de verwerking van grote rampen centraal staat. Het idee is afkomstig van Wilja Jurg, in opdracht van de gemeente Enschede verantwoordelijk voor kunst en cultuur in de wijk Roombeek, die in 2000 werd weggevaagd door de vuurwerkramp. Intendant Guus Mostart beraadt zich nog op de librettist en de componist. Het is de bedoeling dat de productie later in verschillende ensceringen wordt uitgevoerd op andere plaatsen die getroffen zijn door een grote ramp, zoals Volendam en de Bijlmer, maar ook New York en Londen. Jurg bezoekt deze week New York met een delegatie van de gemeente Enschede. ,,Ik heb onder meer een gesprek met de New York City Opera om te kijken hoe we onze productie ook op deze stad kunnen afstemmen.'' De opera gaat waarschijnlijk in 2010 in première.