NOS irriteert Talpa en RTL

De televisiezenders Talpa en RTL willen opheldering van de Eredivisie CV over de voetbalflitsen die de NOS zondag bij het programma Studio Voetbal uitzond. Talpa bezit in het weekeinde de exclusieve rechten op beelden uit de eredivisie, terwijl RTL de zogeheten tweede rechten voor de maandag bezit.

,,De Eredivisie CV [de overkoepeling van voetbalclubs uit de eredivisie] heeft ons de exclusieve rechten verkocht, en die moet er dan voor zorgen dat die rechten ook exclusief zijn'', aldus een woordvoerder van Talpa vanochtend. RTL heeft na de bewuste uitzending van zondag, waarin beelden van de veelbesproken penalty bij PSV tegen Ajax werden getoond, via een brief aan de Eredivisie CV om opheldering gevraagd. ,,Nog deze week verwachten we daar een reactie op'', zegt een woordvoerder van televisiezender RTL.

Directeur Alex Tielbeke van Eredivisie CV wilde vanochtend niet reageren op de ontstane situatie. ,,We zitten al enige tijd met Talpa en de NOS om tafel om tot een akkoord te komen over het gebruik door de NOS van actuele fragmenten in ruil voor het gebruik door Talpa van het archief. Binnen één of anderhalve week verwacht ik dat we daar uit zijn. Laten we daar eerst op wachten.''

Volgens adjunct-directeur Jan de Jong van de NOS bestaan er algemene afspraken tussen de NOS en Talpa over het uitwisselen van televisiebeelden. ,,Het programma Linda & Beau houdt zich daar als enig Talpa-programma niet aan.'' De Jong zegt dat de NOS Talpa daar meerdere malen op heeft aangesproken. ,,Toen het zondag weer misging hebben wij besloten tot een lik-op-stuk-beleid. Dan zenden wij een eredivisie-fragment uit. Dat is taal die zij verstaan.''

De woordvoerder van Talpa spreekt echter van ,,twee volstrekt verschillende grootheden''. Volgens hem is ,,een citaat van Cruijff overnemen iets heel anders dan het beslissende moment uit de beslissende wedstrijd van dit weekeinde stelen. Voor deze rechten hebben wij miljoenen betaald''. Talpa betaalt voor het recht om in het weekeinde samenvattingen uit te zenden 35 miljoen euro per jaar.

Volgens De Jong van de NOS zijn de verhoudingen tussen Talpa en de NOS niet verstoord. Gesprekken over de archiefbeelden kunnen dan ook gewoon plaatsvinden. ,,De verhoudingen zijn verder prima. We zijn zeker on speaking terms, maar je moet ook durven laten zien dat je bestaat.'' De NOS zou eventuele fragmenten overigens pas na maandagavond half elf mogen tonen. Dan is het RTL-programma Voetbal Insite afgelopen.