Muziek ruilen via betaalde service

Internetmuziekruildienst iMesh gaat vandaag van start met een nieuwe versie van hun programma, die het voor gebruikers mogelijk maakt tegen betaling auteursrechtelijk beschermde muziek te ruilen. Een abonnement gaat per maand 6,95 dollar kosten, meldt de website news.com.

Daarmee is iMesh het eerste zogenaamde ongereguleerde peer-to-peer network dat een betaalde ruildienst opzet. Het bedrijf Napster bood eerder al muziek tegen betaling aan, maar dat gebeurde via een centrale server. Een dergelijk middelpunt ontbreekt bij programma's als iMesh. Gebruikers ruilen direct met elkaar. Dat maakt juridische stappen tegen ongereguleerde netwerken moeilijk.

De lancering van het vernieuwde iMesh is opnieuw een overwinning voor de muziekindustrie in de strijd tegen het gratis uitruilen van muziek via internet. Eerder deze maand verdwenen ruilprogramma's WinMX en eDonkey al van het web.

Nu moeten de ruim vijf miljoen dagelijkse gebruikers van iMesh nog overgehaald worden op legale wijze muziek te delen. Volgens Download.com, een site om programma's te downloaden, werd alleen de vorige week al de oude software van iMesh 1,5 miljoen keer opgevraagd. In 2004 schikte het Israëlische iMesh een rechtszaak die door de platenindustrie was aangespannen voor 4,1 miljoen dollar. Onderdeel van de schikking was de belofte van iMesh dat het een betaalde dienst zou worden.

Het blijft mogelijk om met het nieuwe programma gratis muziek uit te wisselen. Het moet dan wel om niet auteursrechtelijk beschermde files gaan. In iMesh is een technologie genaamd Audible Magic verwerkt die dit soort bestanden doorlaat, maar illegaal gekopieerde bestanden weert.

Ook ruildienst Grokster werkt aan een betaalde versie van het programma. Deze service wordt gelanceerd onder de merknaam Mashboxx. De technologie die hier wordt gebruikt heet Snocap, ontwikkeld door Shawn Fanning, de oprichter van Napster. Snocap identificeert auteursrechtelijk beschermde muziek als die wordt geruild en vraagt om een betaling voordat de bestanden kunnen worden beluisterd.