`Milieu China alsmaar vuiler'

De ernstige milieuvervuiling in China zal de komende vijftien jaar vier tot vijf keer zo erg worden, tenzij de onbeheerst snelle groei van de elektriciteitsconsumptie en het autogebruik wordt beteugeld. Dat heeft een hoge Chinese regeringsfunctionaris gisteren op een milieuconferentie in Peking gezegd.

China is vorig jaar 's werelds grootste producent van zwaveldioxide geworden en de op een na grootste producent van andere broeikasgassen, zo citeert vandaag de staatskrant China Daily op zijn website openhartig het Britse persbureau Reuters, dat verslag van de conferentie deed. De uitstoot van zwaveldioxide, verantwoordelijk voor zure regen die bossen aantast, groeit met 15 procent tot ver boven de emissienorm die de Chinese machthebbers hadden vastgesteld.

Volgens de staatskrant zullen steden die falen in het voldoen aan milieunormen op een zwarte lijst worden gezet en gestraft met officiële waarschuwingen aan investeerders om in deze steden hun geld niet te steken. De helft van de kolengestookte elektriciteitscentrales – die goed zijn voor tweederde van de totale Chinese stroomvoorziening – licht de hand met de milieuregels, zo klaagde volgens het Amerikaanse persbureau Dow Jones Newswires een andere hoge regeringsfunctionaris gisteren op de conferentie in Peking. Inmiddels neemt de druk vanuit Hongkong, Zuid-Korea en Japan op China toe om de vervuiling, waar zij ook alsmaar meer last van hebben, nu eens serieus aan te pakken. Zelfs de Amerikaanse westkust ondervindt volgens deskundigen de gevolgen.