`Libby loog over CIA-agente Plame'

Lewis Libby, de belangrijkste adviseur van de Amerikaanse vice-president Dick Cheney, heeft volgens juristen gelogen in de zaak rond geheim agente Valerie Plame. The New York Times schrijft vandaag dat Libby voor het eerst over Plame hoorde van Cheney, terwijl hij in het onderzoek van openbaar aanklager Patrick Fitzgerald heeft verklaard dat hij haar naam voor het eerst van journalisten heeft gehoord.

Fitzgerald onderzoekt sinds twee jaar of Witte-Huismedewerkers in 2003 met opzet de naam van de CIA-agente hebben gelekt naar de pers. Dat zou zijn gebeurd om het protest van haar echtgenoot, oud-ambassadeur Joseph Wilson, tegen een deel van de argumentatie voor de Irak-oorlog te ondermijnen.

Wilson onderzocht in 2002 in opdracht van de CIA of Saddam Hussein geprobeerd had in Niger uranium te kopen. Hij vond daar geen aanwijzingen voor, terwijl president Bush de aantijging gebruikte in zijn argumentatie voor een inval in Irak. Iemand die de naam van een geheim agent prijsgeeft is strafbaar als van die persoon bekend is dat zijn of haar naam geheim moet blijven.

Juristen die bij het onderzoek betrokken zijn, beschreven aan The New York Times notities die Libby maakte tijdens een gesprek met Cheney, en in het bezit van Fitzgerald zijn. Daarin wordt Plame besproken. Libby sprak pas weken later met journalisten – onder wie New York Times-journaliste Judith Miller – over Plame. Miller zat 85 dagen in hechtenis omdat ze haar bron niet wilde prijsgeven aan Fitzgerald, maar maakte diens naam toch bekend nadat Libby haar daar toestemming voor had gegeven. Zowel Miller als Time-verslaggever Mattew Cooper ontkennen Libby aan Plames naam geholpen te hebben.

Het is voor het eerst dat Cheney betrokken blijkt in de zaak. Volgens de juristen blijkt uit de notities dat de vice-president zijn informatie over Plame verkreeg na navraag bij het toenmalige hoofd van de CIA, George Tenet. Het is voor hooggeplaatste functionarissen als Cheney en Libby niet verboden om onderling over een geheim agente of haar band met een criticus van de regering te spreken.

De verwachting is dat Fitzgerald vrijdag bekendmaakt of hij Witte-Huismedewerkers gaat vervolgen. Volgens de juristen in de New York Times overweegt hij Libby te vervolgen voor valsheid in geschrifte en belemmering van de rechtsgang. Vrijdag wordt waarschijnlijk ook bekend of Karl Rove, de belangrijkste adviseur van president Bush, wordt aangeklaagd omdat hij met reporters over Plame sprak.