Kroes onderzoekt glasvezelnetwerk

De Europese Commissie gaat onderzoeken of de gemeente Appingedam zich schuldig maakt aan oneerlijke staatssteun bij zijn plannen voor de aanleg van een glasvezelnetwerk.

Dat maakte eurocommissaris Kroes (Mededinging) gisteren bekend. Appingedam wil 5.600 woningen en een kleine 500 bedrijven aansluiten op het glasvezelnetwerk, waardoor ze de beschikking krijgen over een supersnelle verbinding voor breedbandinternet.

In een verklaring spreekt Kroes van ,,twijfels'', omdat mogelijk sprake is van valse concurrentie. Het glasvezelnetwerk, dat de gemeente wil financieren, zou concurreren met de breedbandinternetverbindingen van kabelbedrijf Essent en telecomaanbieder KPN die er al zijn.

Eind vorig jaar maakte Essent de zaak aanhangig bij een plaatselijke rechtbank. Daarop meldden de Nederlandse autoriteiten de staatssteun aan in Brussel en sindsdien ligt het project stil. Volgens de Commissie zal het onderzoek zeker enkele maanden duren.

Appingedam is de eerste gemeente waarvan de glasvezelplannen door Brussel formeel worden onderzocht. De Commissie is op de hoogte van nog negen soortgelijke projecten in Nederland. Er loopt ook een onderzoek naar een project in Amsterdam. Dat heeft een informeel karakter, omdat de gemeente nog aanvullende informatie moet verstrekken.

Kroes onderstreept dat de Commissie in alle eerder gemelde glasvezelprojecten haar goedkeuring gaf voor overheidssteun. Maar in die gevallen was de steun bedoeld voor landelijke gebieden waar geen breedband beschikbaar was. In Appingedam is Kroes er niet van overtuigd dat het project noodzakelijk is, omdat er al infrastructuur voor breedbandinternet ligt.