Kip dood. Is het vogelgriep? Maar wie te bellen?

Vorige week was de kip van Claire Postma opeens dood. Had ze vogelgriep? ,,Je komt niet zo snel op het idee om de Voedsel en Waren Autoriteit te bellen.''

Vier kippen, een haan en drie kuikens had Claire Postma (51), telefoniste bij de inlichtingendienst van de KPN. Vorige week dinsdag ging een van de kippen zonder duidelijke oorzaak dood. Maandagmiddag liep ze nog rond, 's avonds lag ze in coma, en de volgende ochtend, op de onderzoekstafel van de dierenarts, blies ze haar laatste adem uit. Was het vogelgriep?

De dierenarts, Henriëtte Esselink in Nieuwerkerk aan den IJssel bij Rotterdam, dacht van niet. Maar helemaal zeker wist ze het ook niet. De kip had geen snotsnavel, wel dunne ontlasting. Hoe vervelend zou het zijn als er in de buurt van de kip van Claire Postma meer kippen zouden doodgaan en het toch vogelgriep was?

Claire Postma woont met haar kippen en kuikens, haar twee honden en een kat, in een stacaravan in een natuurgebied met veel water, veel foeragerende trekvogels en heel veel kippen, die allemaal de hele dag buiten zijn. Vaak ook 's nachts.

Henriëtte Esselink wilde informatie hebben over wat ze moest doen. Waar kon ze die krijgen? ,,Ik ben gezelschapsdierenarts'', zegt ze. ,,Ik wist de weg niet.'' Ze typte `meldpunt' en `vogelgriep' in op internet. Dat leverde niets bruikbaars op. Toen belde ze het het ministerie van Landbouw. Daar werd niet opgenomen. Toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Daar kreeg ze te horen dat ze zou worden teruggebeld.

Claire Postma ging ook bellen. Eerst het ministerie van Landbouw. Ze werd verwezen naar het ministerie van Volksgezondheid. Daar werd ze verwezen naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ze hoorde dat ze naar de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees in Leiden moest gaan. En daar hoorde ze: de Algemene Inspectiedienst in Kerkrade. ,,Ik zei: Kerkrade? Ik woon in Zuid-Holland.''

In Kerkrade zeiden ze: Utrecht. Ze werd doorgeschakeld. En toen werd ze gebeld door Henriëtte Esselink. Zij was erachter gekomen wie ze hebben moest: de Voedsel en Waren Autoriteit, de toezichthouder die onder het ministerie van Landbouw valt. De Rijksdienst voor de Keuring van Vlees en Vee is er een onderdeel van. ,,Het was niet als eerste bij me opgekomen'', zegt ze. ,,Je denkt bij een zieke kip niet aan hen.''

Een uur later kwam de dienstdoende keurmeester van de Voedsel en Waren Autoriteit naar de stacaravan van Claire Postma. ,,Hij liep langs de rondfladderende kippen op het terrein naar mij toe'', zegt Claire Postma. ,,Bij de schutting vroeg hij om twee emmers om zich te ontsmetten. Hij trok een blauw pak aan en daarna onderzocht hij mijn kippen. Volgens hem waren ze gezond.''

De dode kip ging met een koerier naar het Centraal Instituut voor Dierziektecontrole in Lelystad. Dat was vorige week dinsdag. Als het vogelgriep was, zou het binnen een dag gemeld worden bij de Voedsel en Waren Autoriteit. En die zou het dan weer doorgeven aan de dierenarts. Maar tot nu toe heeft Henriëtte Esselink niets gehoord. ,,Het zal het dus wel niet zijn'', zegt ze.

Claire Postma gaat nu plastic zeil kopen om de kippen die ze nog heeft af te schermen van langsvliegende trekvogels. Ze denkt dat zij woont in een gebied waarvoor het ministerie van Landbouw ophokplicht heeft afgekondigd, al weet ze dat niet zeker. ,,Ik heb er geen bericht van gehad.'' Ze vraagt zich af of het zal helpen. Zíj wil haar kippen wel ophokken. Maar de buren? Ze wijst naar de andere stacaravans. ,,Er woont hier van alles. Veel mensen halen hun kippen nooit binnen.'' En dan de kippen die in het natuurgebied gedumpt worden. ,,Die zijn verwilderd. Die kun je nooit meer pakken.''

Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw verwijst voor informatie over meldingen van dode kippen naar de website van de Voedsel en Waren Autoriteit. ,,Klik op dossiers, dan op dierziekten/-welzijn, dan op vogelgriep.'' Maar daar is niet te vinden wat een dierenarts moet doen. Een woordvoerder van de Voedsel en Waren Autoriteit zegt dat na dierziekten/-welzijn geklikt moet worden op draaiboek A.I. ,,Erg duidelijk is het allemaal niet'', zegt ze. ,,Ik denk dat we daar eens naar moeten kijken.''

Henriëtte Esselink zegt dat ze een e-mail heeft gekregen van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde: ga voor vogelgriep naar de website van het ministerie van Landbouw.

    • Jannetje Koelewijn