`Kinderen vergeten bij aidsbestrijding'

Het kinderfonds van de Verenigde Naties begint vandaag een campagne om meer aandacht aan kinderen te besteden bij de bestrijding van aids. Kinderen worden vergeten, zegt Unicef.

Minder dan tien procent van de kinderen die aan aids lijden of door aids een of meer van de ouders hebben verloren, krijgt hulp. Minder dan tien procent van de zwangere vrouwen die met het aidsvirus besmet zijn, wordt behandeld om te voorkomen dat de baby het virus ook krijgt. Als gevolg van aids sterven dagelijks 1.400 kinderen die jonger zijn dan 15: 650.000 per jaar. Cijfers die ontleend zijn aan het rapport Children, The missing face of aids dat Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, vanochtend heeft uitgebracht.

Bij de bestrijding van aids worden kinderen vergeten. Dat is de boodschap van het rapport. De behoeften van kinderen worden genegeerd. Als er plannen worden gemaakt voor preventie en behandeling van aids, worden kinderen stelselmatig overgeslagen. Als er geld wordt uitgetrokken voor het aanpakken van aids, komt dat zelden terecht bij kinderen.

Nadat de aidsepidemie ruim twintig jaar geleden voor het eerst werd gesignaleerd, begint er eindelijk een beetje schot te komen in de bestrijding, schrijft Unicef. Vrijwel alle landen hebben inmiddels grote preventiecampagnes. Het aantal Afrikaanse aidslijders dat levensverlengende aidsremmers krijgt, is vorig jaar verdrievoudigd. De middelen die in ontwikkelingslanden beschikbaar zijn voor aidsbestrijding zijn tussen 1996 en 2004 van 300 miljoen dollar tot naar schatting 6,1 miljard dollar gegroeid.

Maar twee jaar geleden had veertig procent van de landen die zwaar door de epidemie worden getroffen geen nationaal beleid voor kinderen die aan aids lijden of van wie een van de ouders aan aids is gestorven. Terwijl 2,1 miljoen van de 39,4 miljoen mensen die met het aidsvirus besmet zijn, jonger zijn dan 15. Terwijl de wereld inmiddels naar schatting vijftien miljoen aidswezen telt, van wie meer dan twaalf miljoen wonen in Afrika ten zuiden van de Sahara.

Kinderen die besmet zijn met aids, krijgen ook nog steeds niet de medicijnen die ze nodig hebben, schrijft Unicef. Het aidsvirus vernietigt hun afweersysteem sneller dan van volwassenen. Het antibioticum cotrimoxazole zou hen tegen bepaalde infecties kunnen beschermen en de sterfte onder kinderen met aids kunnen verminderen met 40 procent. Dat kost per dag nog geen drie cent. Maar voor de meeste kinderen die er baat bij zouden hebben, is het medicijn niet beschikbaar.

Hetzelfde geldt voor de aidsremmers die 700.000 kinderen nodig hebben om te overleven. Unicef koopt tegenwoordig al aidsremmers voor volwassenen voor 140 dollar per persoon per jaar. Maar aidsremmers in siroopvorm voor kleine kinderen kosten vier tot acht keer zoveel. Daarbij zijn ze niet echt geschikt gemaakt voor kinderen. Ze smaken vies en worden dus makkelijk uitgespuugd.

Het Unicef-rapport vormt de opmaat voor een mondiale campagne om meer aandacht aan kinderen te besteden bij de aidsbestrijding. Doel is om binnen vijf jaar tachtig procent van alle kinderen die aidsremmers of cotrimoxazole nodig hebben, aan die medijnen te helpen. Doel is ook om in 2010 zeker tachtig procent van de kinderen te ondersteunen die een ouder hebben verloren aan aids. Over vijf jaar moet elke zwangere vrouw met aids worden behandeld om besmetting van de baby te voorkomen. En het aantal kinderen met het aidsvirus moet in 2010 met een kwart zijn teruggebracht. Dat kost de komende vijf jaar naar schatting in totaal 30 miljard dollar. Dat is per jaar het bedrag dat in 2004 aan de totale mondiale aidsbestrijding werd besteed.

De Nederlandse Unicef-ambassadeur Paul van Vliet gaf het eerste exemplaar van het Unicef-rapport vanmorgen in Den Haag aan premier Balkenende. Hij wees erop dat veel kinderen ook indirect worden getroffen door aids. Hun levens worden ontwricht omdat hun ouders, hun onderwijzers en hun dokters wegvallen door de ziekte. Hun armoede neemt toe als er iemand in het huishouden met het virus besmet is geraakt.

    • Dick Wittenberg