Italië bevangen door kippendrift

De Italianen laten de kip links liggen. Uit angst voor de vogelgriep is de consumptie van kip en kalkoen met ruim 20 procent en in sommige regio's zelfs met 40 procent afgenomen.

Ook in andere Europese landen eet men minder kip, zo bleek tijdens een vergadering van Europese landbouwministers. Frankrijk vroeg al naar een vergoeding voor gedupeerde boeren, maar de Britse landbouwminister Beckett, die de vergadering voorzat, reageerde afwachtend: ,,We erkennen dat er invloed is op de consumptie. De Commissie houdt het in de gaten.''

Maar voor de Italiaanse kippenproducenten is dat niet genoeg. Zij protesteren vandaag tegen de gevolgen die de kippenfobie voor hun sector heeft: de prijzen zijn met 40 procent gedaald. Interventies van de ministers van Landbouw en Volksgezondheid hebben de Italianen niet weten te overtuigen dat kippen veilig zijn. Ook een etiketteringsysteem biedt geen soelaas.

Morgen presenteert minister van Volksgezondheid Storace ,,een nationaal griepepidemieplan''. Volgens het rapport zouden in Italië 12,2 miljoen personen kunnen worden besmet als de vogelgriep zich ontwikkelt tot een menselijke variant.

Italië, dat 56 miljoen inwoners heeft, beschikt momenteel over het voorkooprecht voor 36 miljoen doses vaccin. Storace wil de farmaceuten Roche en GlaxoSmithKline, eigenaren van het patent op de middelen Tamiflu en Relenza, oproepen om Italiaanse farmaceutische bedrijven toestemming te geven om deze geneesmiddelen te produceren. ,,Bij een epidemie kunnen de producenten zich niet verschuilen achter het patent'', aldus Storace.

    • Bas Mesters