Iraakse grondwet is nu aangenomen

De Iraakse bevolking heeft de ontwerpgrondwet goedgekeurd, zo heeft de verkiezingscommissie vandaag op een persconferentie in Bagdad meegedeeld.

In het referendum van 15 oktober heeft 78 procent voor de grondwet gestemd en 21 procent tegen, aldus de commissie.

Eerder was bekend geworden dat twee sunnitische provincies de grondwet met respectievelijk 81 en 96 procent van de stemmen hadden afgewezen. Als een derde provincie zich eveneens met tenminste tweederden van de stemmen tegen had verklaard, was de grondwet verworpen.

Dat bleek echter niet het geval, aldus de onafhankelijke verkiezingscommissie. Op 15 december zullen nu verkiezingen worden gehouden voor een definitief parlement.

De verkiezingscommissie had extra tijd genomen voor het tellen van de stemmen na beschuldigingen van fraude. Onder andere waren er grote vraagtekens geplaatst bij de opkomst. Met name in sommige delen van Noord-Irak werd een hoge opkomst gemeld, terwijl veel stembureaus leeg waren gebleven. Maar volgens de commissie was er niet of nauwelijks geknoeid. De nationale opkomst bedroeg volgens de verkiezingscommissie 63 procent.

Veel leden van de sunnitische minderheid zijn fel tegen de grondwet omdat die voorziet in een federaal Irak. Zij zijn bang vermalen te worden tussen een Koerdische autonomie in het noorden en een shi'itische in het zuiden. Volgens hen zal Irak onder de nieuwe grondwet uiteindelijk uiteenvallen. De rebellen en terroristen in Irak komen voort uit het sunnitische bevolkingsdeel.

Ook seculiere vrouwenorganisaties hebben bezwaren tegen de grondwet. Zij vrezen dat hun rechten beknot zullen worden doordat de grondwet meer ruimte geeft aan het islamitisch familierecht.

Bij een drievoudige zelfmoordaanslag op het Palestine-hotel in het centrum van Bagdad zijn gisteren verscheidene doden gevallen. De Iraakse Nationale veiligheidsadviseur, Mouwafak al-Rubaie, zei dat 20 mensen bij de aanslag werden gedood, maar het Amerikaanse leger hield het op zes doden. Volgens het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken waren er vier of vijf politiemannen onder de doden.

In het Palestine-hotel wonen en werken veel buitenlandse journalisten. Rubaie meende dat de gecoördineerde aanslagen erop waren gericht het Palestine-hotel en het naburige Sheraton-hotel over te nemen en de journalisten te gijzelen. Maar onderminister van Binnenlandse Zaken Hussein Kamal betwistte dat. ,,Dan hadden gewapende mannen de zelfmoordterroristen vergezeld. Die waren er niet.''

Bij een zelfmoordaanslag in de Koerdische stad Sulaymaniya werden vanochtend negen mensen gedood. Doelwit van de aanslag was een kantoor van een Koerdische veiligheidsdienst. Het totale aantal gesneuvelde Amerikaanse militairen in Irak kwam tegelijkertijd op 1.999 met de dood van twee mariniers bij een bomaanslag bij de stad Falluja.