Internet Voorkeur

Rosa Parks. De Amerikaanse zwarte burgerrechtenactiviste Rosa Parks is gisteravond op 92-jarige leeftijd overleden.

Parks was beroemd doordat ze in 1955 in Montgomery in de zuidelijke staat Alabama vóór in de bus was gaan zitten en had geweigerd op te staan voor een blanke man. Ze werd gearresteerd omdat zwarte mensen wettelijk verplicht waren achterin de bus te zitten.

Onder leiding van Martin Luther King boycotten vanaf dat moment alle zwarten het busvervoer, totdat het hoogste gerechtshof van de VS ruim een jaar later oordeelde dat de speciale regels ongrondwettig waren en moesten worden afgeschaft.

Vanwege deze vreedzame actie voor gelijke rechten, werd Rosa Parks de `moeder van de burgerrechtenbeweging' genoemd. Ze overleed thuis in haar slaap.

Rosa Parks was lid van de National Association for the Advancement of Colored People. Op de website www.naacp.org stond vanochtend nog geen necrologie van het bekendste lid van de organisatie, maar al wel een interessante tijdlijn over de geschiedenis van de burgerrechten van zwarte Amerikanen.

Internet-encyclopedie Wikipedia heeft meer informatie over Parks op en.wikipedia.org/wiki/Rosa_Parks.

Ook interessant is de site Achievement.org. Dit zogeheten museum van de levende geschiedenis biedt portretten, interviews en achtergrondinformatie over ,,de grote denkers, leiders en pioniers van onze tijd''. Zoek op de voorpagina onder `Find a member' naar Rosa Parks.

Tot slot heeft het Rosa & Raymond Parks Institute for Selfdevelopment ook meer informatie over haar naamgeefster op

www.rosaparks.org.