`In elk liedje zit hunkering'

In drie optredens werkt Freek de Jonge deze week samen met de Amerikaanse singer/songwriter David Olney.

,,Zijn muziek geeft me het zondagschoolgevoel'', zegt Freek de Jonge over zijn samenwerking met de Amerikaanse singer/songwriter David Olney. Drie optredens geven ze samen, waarbij het toeval een kans krijgt. Olney speelt beproefde nummers als Deeper well en Illegal cargo, die hem in de afgelopen twintig jaar een gerespecteerd songleverancier maakten voor Americana-sterren als Emmylou Harris en Steve Earle. Freek praat, put uit eigen repertoire, zingt duetten en vertaalde enkele van Olneys nummers, zoals Jerusalem tomorrow.

,,Een van de mooiste liedjes die ik ken'', zegt De Jonge over de bloedstollende bijbelvertelling, die in zijn vertaling Jeruzalem morgen heet. ,,Het heeft een mooie melodie en er zit een hunkering in naar iets groots en iets moois dat wat mij betreft in elk liedje zou moeten zitten. Olney dweept niet met religie zoals Dylan het ooit gedaan heeft. Hij is een meester in het hervertellen van bestaande verhalen. Palmpasen bezingt hij vanuit het perspectief van de ezel, op wiens rug de Heer zat. De zuiverheid waarmee hij dat doet gaat voorbij aan parodie of ironie.''

Nederland is niet rijk bedeeld met singer/songwriters van het kaliber David Olney, vindt De Jonge. ,,Een man met een gitaar als Olney, dat is míjn muziek. Zijn liedjes gaan rechtstreeks naar het hart en de ziel. In wezen zijn het hele naïeve vertelsels, die maar drie akkoorden nodig hebben, en daarmee hun onschuld vasthouden.''

Samen muziek maken hebben ze nog nooit gedaan, maar bij een ontmoeting klikte het. ,,Hij was geïnteresseerd in de Europese cultuur en de manier waarop ik mijn optredens gestalte geef. In wezen doen we hetzelfde. Hoe je het ook vervat: allebei zijn we in ons werk voortdurend op zoek naar onschuld en transcendentie.

,,Het lijkt onbeholpen contact met iemand te zoeken via een gezamenlijk optreden. Mijn kinderen roepen wel eens dat ik ze niet vanaf het toneel hoef op te voeden, en dat ik dat misschien beter thuis kan doen. Maar veel van mijn communicatie verloopt nu eenmaal via het toneel. Het is niet anders. Dichter dan dit kunnen Olney en ik niet bij elkaar komen. Hopelijk ontmoeten we elkaar op het podium in die zin dat alles tussen ons mogelijk zal zijn.''

Freek de Jonge en David Olney: vanavond (25/10) De Harmonie, Leeuwarden, 26/10 Melkweg, Amsterdam, 13/11 De Schalm, Westwoud (uitverkocht).

    • Jan Vollaard