`Galloway liegt over relatie met Saddam'

De omstreden Britse parlementariër George Galloway heeft gelogen dat hij nooit geld heeft ontvangen van het bewind van Saddam Hussein. Dit stelt een commissie van de Amerikaanse Senaat, die onderzoek heeft gedaan naar het `olie-voor-voedselprogramma' in Irak.

Volgens de commissie heeft de Palestijnse echtgenote van Galloway in augustus 2000 bijna 150.000 dollar ontvangen uit Irak. Het werd overgemaakt door een Jordaanse zakenman die nauwe banden onderhield met het regime in Bagdad. Op diezelfde dag kreeg de woordvoerder van Galloway, Ron McKay, uit dezelfde bron ruim 15.000 dollar op zijn rekening.

Galloway, die dit voorjaar voor de Senaatscommissie getuigde dat hij nimmer een cent had ontvangen van het bewind van Saddam, hield vanmorgen vol dat hij de waarheid heeft gesproken.

De commissie beschuldigt hem nu van meineed. Ze stelt dat Galloway op de hoogte was van de betalingen en via zijn vrouw profiteerde van het olie-voor-voedselprogramma. Saddam werd geacht de opbrengst hiervan aan te wenden voor humanitaire doelen. Maar in de praktijk ging ook geld naar hem goedgezinde personen en instellingen.

Galloway werd mede wegens zijn goede relatie met Saddam uit de Labour-partij gezet. In mei van dit jaar wist hij echter met een door hem opgerichte partij, Respect, een Lagerhuiszetel te winnen van een district met veel islamitische migranten in Londen.

Galloway en zijn vrouw Amineh Abu Zayyad liggen op het ogenblik in scheiding. Zij is een biologe die is gespecialiseerd in de begeleiding van kankerpatiënten. In Irak zette ze zich met Galloways steun in voor kankerpatiënten via het Mariam Appeal Fund. De stichting ontving volgens de Senaatscommissie eveneens een bedrag 446.000 dollar uit het olie-voor-voedselprogramma.