Doden door Wilma en Alpha in VS, Haïti

De orkaan Wilma heeft gisteren in de Amerikaanse staat Florida zeker zes levens geeist en voor miljarden dollars aan schade toegebracht. De twaalfde orkaan van dit seizoen in de regio kwam met windsnelheden tot 200 kilometer per uur (categorie 3 van 5) aan land in het zuidwesten van de staat, verloor iets aan kracht tot een orkaan van de tweede categorie en raasde over de stedelijke gebieden van Miami, Fort Lauderdale en West Palm Beach.

Daken werden afgerukt, bomen ontworteld en de ruiten van vooral hoge gebouwen sneuvelden. Verzekeraars schatten de schade vooralsnog tussen twee en negen miljard dollar. Een vloedgolf van drie meter hoog overstroomde delen van het eiland Key West. Miljoenen mensen zitten zonder stroom.

Wilma trok betrekkelijk snel over Florida, in zeven uur. Eerder had ze door haar langzame traject over het Mexicaanse schiereiland Yucatán, Cuba, Haïti en Jamaica daar zeventien mensen gedood en veel schade aangericht. In een deel van de Cubaanse hoofdstad Havana stond vanmorgen nog een meter water, dat over de zeewering was geslagen. Het leger heeft met opblaasbare vlotten 250 mensen uit ondergelopen huizen bevrijd.

In de Mexicaanse stad Cancún vuurde de politie gisteren waarschuwingsschoten af om honderden plunderaars te verjagen. De tienduizenden toeristen die vastzaten in Mexico vertrekken langzaam weer naar huis.

De nieuwste storm, Alpha, heeft zondag en gisteren aan elf Haïtianen het leven gekost. Het National Hurricane Center is voor de naamgeving van nieuwe tropische stormen overgegaan op het Griekse alfabet, nadat de 21 namen van het vooraf opgestelde lijstje gebruikt waren.