Directeur van Oudheden vertrekt

Directeur Renée Magendans van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden legt per direct haar functie neer. Dat heeft het museum gisteren bekendgemaakt.

Magendans wordt opgevolgd door interim-directeur Michiel Verschuijl, die enkele maanden geleden al als manager aan de museumleiding werd toegevoegd. Een nieuwe directeur moet binnen een paar maanden worden gevonden.

Het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) kampt al enkele jaren met financiële problemen en spanningen onder het personeel. Het museum had in 2003 een tekort van een half miljoen euro, dat in 2004 tot ongeveer 100.000 euro werd teruggebracht. Daarnaast heeft het schulden van in totaal 2,6 miljoen.

In mei kreeg het museum van het ministerie van OCW een voorschot op de jaarlijkse subsidie van ca. 5,5 miljoen euro. Magendans meldde toen een bezuinigingsplan te hebben gemaakt, waarbij ook gedwongen ontslagen zouden vallen onder de staf van 63 mensen. De ondernemingsraad had een maand eerder het vertrouwen in haar opgezegd.

A. van Heemstra, voorzitter van de Raad van Toezicht van het RMO, noemt Magendans' vertrek ,,heel tragisch'', en ,,typerend voor wat er gebeurt met verzelfstandigde rijksmusea''. Het RMO werd in 1995 verzelfstandigd, het jaar waarin Magendans aantrad.

Van Heemstra: ,,Door een privatisering komt zo'n kleine organisatie onder enorme druk te staan. De subsidie, het levensbloed, wordt alsmaar minder, maar met het cultureel ondernemen heeft men nog geen ervaring. Harde afspraken over samenwerking worden in de museumwereld bijvoorbeeld nog nauwelijks gemaakt.'' Een ambitieuze, internationale mummietentoonstelling moest een jaar geleden worden uitgesteld na het wegvallen van een sponsor.

Volgens Van Heemstra leed Magendans ,,ook persoonlijk onder de spanningen'' bij het RMO. Voor haar opvolger zoekt hij weer naar ,,iemand met vakkennis, niet alleen een zakenman of -vrouw''.