Diefstal De Schreeuw wordt bordspel

Het Munch museum in de Noorse hoofdstad Oslo heeft een bordspel ontworpen dat is geïnspireerd op de diefstal van het beroemde schilderij De Schreeuw (1893) van Edvard Munch. Het doek werd in augustus 2004 op klaarlichte dag ontvreemd, samen met een tweede doek van Munch, Madonna.

In het bordspel Het mysterie van The Scream, geschikt voor spelers vanaf zes jaar, zijn de deelnemers naar keuze de kunstdieven of de detectives die hen proberen op te sporen.

Het spelletje is sinds een week te koop in de winkel van het Munch museum. ,,Het is volkomen onschuldig'', meldt een woordvoerder van het museum op de website van de BBC. Tijdens de diefstal bedreigden twee dieven een stafmedewerker van het museum met een pistool.

In Noorwegen is het bordspel al omstreden. Kaare Berntsen, artistiek directeur van de gelijknamige galerie in Oslo, vindt het ,,getuigen van slechte smaak om de diefstal van De Schreeuw te gebruiken voor een spel''.

Het museum reageert vooralsnog laconiek. ,,Sommige mensen vinden het verschrikkelijk dat we de diefstal `gebruiken', maar wij zien dat anders'', aldus de woordvoerder. Volgens het museum biedt het spel niet alleen vermaak, maar kunnen de spelers er ook iets van leren; naast de afbeelding van De Schreeuw bevat het spel immers 36 kaarten met afbeeldingen van verschillende kunstvoorwerpen.

Na de diefstal van De Schreeuw, samen met het schilderij Madonna weggenomen, heeft de Noorse politie zes verdachten aangehouden. Volgens eerdere berichten zouden de dieven de kunstwerken van Munch hebben vernietigd om hun sporen uit te wissen, maar de politie heeft dit altijd ontkend.

De Schreeuw is nog altijd zoek.