De nieuwe pleisters van de keizer

Een wondje behoeft verzorging. Bij een kind volstaat een kusje en een Bert & Ernie pleister. Volwassenen willen wel eens wat anders.

In Allerhande, het blad van Albert Heijn, wordt de Liquid Protect aangekondigd als een `Pleister Revolutie': Het pijnlijke verwijderen van een pleister is voorgoed verleden tijd!

Men buige het lipje om, daarop vult een dubbelgevouwen sponsje zich met vloeistof uit de transparante bolvorm van het `spateltje'. Een schaafwondje op de knokkel van de middelvinger dient zich aan als proefopstelling. Het bloeden stopt en het transparante laagje op de wonde is binnen enkele minuten opgedroogd.

Volgens fabrikant Beiersdorf vermindert de pijn zodra de Hansaplast Liquid Protect is aangebracht, geneest de wond snel, dringt er geen vuil doorheen en wordt littekenvorming tegengegaan. Die beloofde `onmiddellijke pijnvermindering' blijft echter uit en na drie dagen ontsteekt het wondje lichtelijk. Kennelijk is het van tevoren onvoldoende gereinigd. Dezelfde dag wordt het wondje weer opengestoten tegen een deurpost. Een pleister biedt blijkbaar ook als stootkussen bescherming. Die bescherming ontbreekt bij Liquid Protect.

De vraag is wat er revolutionair is aan deze vloeibare pleister, want Beiersdorf bracht in 2004 al een pleister in sprayvorm op de markt. Wanneer deze wordt uitgeprobeerd op twee sneetjes in de duim, verdwijnt de pijn pas na een kortdurend verhevigd en bijtend gevoel, net als bij de Liquid Protect en jodium. Bovendien moet er na het douchen opnieuw worden gesprayd omdat het laagje is opgelost en het wondje weer pijn doet.

Worden deze vloeibare pleisters ook professioneel toegepast? Helma Ruitenbeek, verpleegkundige bij Spoedeisende Hulp van het Academisch Medisch Centrum (Amsterdam) gebruikt ze niet. ,,Wij gebruiken wel huidlijm in plaats van hechtingen en we kennen de sprays. Kennelijk voorzien die sprays hier niet in een behoefte.'' Ook de Ambulancedienst GGD Den Haag werkt er niet mee: ,,Een pleister moet je weer snel van de wond kunnen afhalen voor verdere behandeling. Vloeibare pleisters blijven dagenlang zitten.'' De Delftse huisarts M. van Wyk ziet er evenmin enig voordeel in. ,,Bovendien is het nogal duur. Ik vraag me trouwens af hoe Beiersdorf die claims waarmaakt. Met wat voor onderzoek onderbouwt het bedrijf dat? Waarom verdwijnt de pijn sneller? Dat de wond luchtdicht is afgedekt, kan ook negatief uitwerken.''

Bij navraag blijkt dat de vloeibare `pleisters' niet zijn getest door een Nederlands controleorgaan, wel op Europees niveau, waarna een CE-certificaat is toegekend. Volgens Jacqueline Aarts, productmanager van Beiersdorf, werkt Liquid Protect sneller pijnverminderend: ,,Omdat er geen contact meer is tussen de zenuwen en de buitenlucht. De samenstelling van beide producten, spray en `pleister', is identiek – in beide zit geen desinfecterend middel – alleen heeft de spray een extra stof om het gas vloeibaar te maken. Onze expertise komt voort uit testen in ons Hamburgse laboratorium, uit professioneel gebruik in ziekenhuizen en vergelijkend onderzoek qua gebruik. Het is wetenschappelijk gezien al langer bekend dat vochtig gehouden wonden sneller genezen.''

    • Lex Veldhoen