CDA-top haalt uit naar Pechtold

Het CDA heeft gisteren forse kritiek geuit op minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing, D66). Zowel CDA-fractievoorzitter Verhagen als premier Balkenende haalden gisteravond uit naar de minister, met name omdat hij het terreurbeleid van het kabinet ter discussie had gesteld.

Pechtold had vorige week in een interview met het blad Ons Contact van de SGP-jongeren gezegd dat het kabinet en met name premier Balkenende bijdraagt aan het doemdenken door regelmatig voor aanslagen te waarschuwen.

Verhagen zei gisteravond op een campagne-bijeenkomst in Nijmegen dat ,,Pechtold beter kan doen waarvoor hij is ingehuurd: werk maken van de bestuurlijke vernieuwing die is afgesproken, voordat D66 straks weer de boot mist''. Volgens Verhagen, die onder meer verwees naar de moord op cineast Theo Van Gogh, heeft de terrorisme-aanpak van het kabinet niets te maken met doemdenken, maar met ,,de feiten onder ogen zien''. ,,We mogen niet met de armen over elkaar zitten, maar moeten steeds alert blijven. Pechtold kan zich beter in de feiten verdiepen voor hij onzin uitkraamt'', aldus Verhagen in Nijmegen.

Verhagen wees Pechtold, die in diverse interviews zijn afkeer heeft uitgesproken over wat hij noemt `Haags gedoe', erop dat ,,niets hem belet Den Haag de rug toe te keren als hij het daar niet leuk vindt.''

Pechtold bood na publicatie van het interview in Ons Contact direct zijn excuses aan bij Balkenende, met name voor het tijdstip van verschijnen, enkele dagen na de grote politieacties waarbij zeven vermeende leden van de Hofstadgroep werden opgepakt. Het interview was twee maanden daarvoor afgenomen, kort na de aanslagen op de metro in Londen begin juli.

Premier Balkenende richtte zich maandagavond tijdens een CDA-bijeenkomst in Katwijk eveneens tot Pechtold, zonder daarbij overigens diens naam te noemen. ,,We kunnen wel prachtige verhalen houden over bestuurlijke vernieuwing, maar de belangrijkste manier om iets te doen aan de ergernis van de burgers is het punt van de bureaucratie en het gebrek aan klantgerichtheid van de overheid'', aldus de premier. Balkenende en Pechtold kwamen al eerder in aanvaring over de bestuurlijke vernieuwing. Balkenende had in Elsevier gezegd dat hij niets voelt voor een aanpassing van de positie van de minister-president in het staatsbestel. Pechtold doet juist onderzoek naar mogelijke aanpassingen van de rol van de premier.